Az egészségtudatosság és a pozitív életszemlélet szerepe az életminőségben

Az egészségtudatosság és a pozitív életszemlélet szerepe az életminőségben

Az emberi boldogság egyik kulcsfontosságú összetevője az egészségtudatosság és a pozitív életszemlélet. A kutatások szerint a boldogság nem csupán a genetikánkban és az élettapasztalatainkban gyökerezik, hanem jelentős részben mi magunk is befolyásolhatjuk.

A kutatások kimutatták, hogy a boldogságra való hajlam részben velünk születik, részben az életünk során szerzett tapasztalatok határozzák meg, és egy jelentős részét mi magunk is tudjuk alakítani. Minél inkább a pozitív érzelmek, az optimizmus felé hajlunk, jellemző ránk a jobb hangulat, a vidámság és a bizakodás, amely segít abban, hogy érzelmileg megterhelő és kihívásokkal teli helyzetekben is a jó kimenetelt, a reményt vegyük észre. A negatív érzelmű ember a nehézségeket látja, nehezen talál támogatókat és gyakran kedvetlen, erőtlen, fáradékony. A negatív érzelmekkel szemben a pozitív érzelmek nyitottságot, kezdeményezőkészséget, pozitív életcélokat, az élet értelmébe vetett hitet, mások megértésének és elfogadásának igényét jelentik. A negatív érzelmek rombolnak. A pozitív érzelmekre építeni lehet, új emberi kapcsolatokat kialakítani, tervezni, jövőképben gondolkodni.

Egy gyakorlati példával élve, ha fáj a fejünk, akkor ez egy kihívás a tudatalattinknak, hogy fájjon. Azonban, ha ezt az érzést ki szeretném védeni, akkor arra kell gondolnom, hogy „mindjárt jobb lesz“. Ilyenkor az agy azzal lesz elfoglalva, hogy mindent megtegyen azért, hogy újra visszaálljon az egyensúlyi állapot, ahol jól érzem magam.

Az életmód minőségét meghatározó jelentősége van az élettani szükségletek biztosításának. Élettani szükségletek azok, amelyek biztosítják a szervezet készenléti állapotát.

Hírdetés

Ügyelni kell a rendszeres étkezésre, folyadékfogyasztásra, az alvás megfelelő biztosítására. 14 óra alvás az óvodáskorúaknak, az alsó tagozatos tanulóknak átlag 12, a felső tagozatosoknak 10 óra és a középiskolásoknak 8–10 óra a szükséges. A felnőtteknél 7 órában átlagosították, vagyis 6–8 óra alvás a szükséges. Ezen kívül még gondolnunk kell a levegőn tartózkodásra is, amiből gyermekeinknél, fiataljainknál 3–5 óra, felnőtteknél 1–2 óra szükséges.

Az öltözködés biztosítja a szervezet komfortérzését: ha hideg van, fázunk. Ha meleg van, akkor izzadunk. Biztosítani kell azt az érzést, amikor jól érezzük magunkat.A biztonságra mindenkinek szüksége van. Életszükséglet szeretni és szeretve lenni, nem félni, szorongani, hanem biztonságban érezni magunkat. A kapcsolatok konfliktusmentes, biztonságot nyújtó működése hozzájárul az egyén életminőségének biztosításához. A megbecsülés, a pozitív visszajelzés, a dicséret mindenki számára fontos. Önbizalmat ad, lendületet biztosít a továbblépéshez. Ha sikerül biztosítani, kielégíteni a szükségleteinket, akkor a személyiség önmegvalósításáról beszélhetünk, ami nagyon fontos az egyén életében.

Általában, ha jó dolgok történnek velünk, hajlamosak vagyunk úgy reagálni, hogy „szerencsénk volt“, „ez most sikerült“. Azonban, ha tudatosítjuk, hogy mi minden kellett ahhoz, hogy sikeres legyen a napom, szinte forgatókönyvszerűen, lépésről lépésre átveszem a történteket, akkor a következő időszakomat, vagy hasonló helyzeteket is sikeresen fogom venni. Ezzel megnő az önbizalmam is, pozitív érzésekkel töltődöm és magabiztosabban tudok bevállalni új helyzeteket.

(Strédl Terézia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »