Az ázsiai püspökök dokumentuma a szinodalitásról – Új utakat keresnek az új helyzetekben

Az ázsiai püspökök dokumentuma a szinodalitásról – Új utakat keresnek az új helyzetekben

Az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetsége (FABC) március 15-én tette közzé a negyven oldalas Bangkok-dokumentumot, amely a szövetség tavaly októberben, a thaiföldi fővárosban tartott általános konferenciáján folytatott megbeszélésének összefoglalója. A dokumentumot még ebben az évben fogják bemutatni a Vatikánban, a szinodalitásról szóló szinóduson.

Charles Maung Bo ranguni érsek, az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetségének elnöke szerint a dokumentum rávilágít azokra „a különböző, kialakulóban lévő valóságokra, amelyekkel az ázsiai egyházaknak szembe kell néznie és egyben új utakat mutat a jövőre nézve”.

Pablo Virgilio David kalookani püspök (Fülöp-szigetek), a dokumentációs bizottság koordinátora elmondta, hogy a dokumentum öt részre oszlik a három bölcsről szóló bibliai elbeszélés alapján. Ezek az együtt utazás, keresés, mérlegelés, ajándékok felajánlása és új utak választása.

Az első rész a szinodalitásról szóló szinódusból merít ihletet, megerősítve „a FABC régóta hangoztatott álláspontját a hármas párbeszéd mellett, ami a vallással, a kultúrával és az ázsiai szegényekkel folytatott párbeszéd”.

A szinódus tíz olyan kihívást ismert fel, amelyek különös figyelmet igényelnek a kontinensen: a migránsok, menekültek és az őslakos népek figyelemmel kísérése; a családra való odafigyelés; gender kérdések; új női vezetői szerepek az ázsiai egyházban; a fiatalok; a digitális technológia hatékony használata; az inkluzív növekedésen alapuló gazdaság; a természeti világgal való törődés; párbeszéd és megbékélés; papképzés.

Hírdetés

Az utolsó szakaszban öt olyan útvonalat írt le, amelyet a FABC célul tűzött ki magának: a domináló evangelizációtól az „inkulturált” evangelizációig; az alapvető keresztény közösségektől az alapvető emberi közösségeket előmozdító egyházi közösségekig; a párbeszédtől a szinodalitásig; a hirdetéstől a történetmesélésig; és a kitaposott ösvényektől az új lelkipásztori feladatokig.

A dokumentumot az összes ázsiai egyházmegyében és plébánián szétküldik.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: The Tablet

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »