Az azeriek lerombolták az egykori karabahi örmény parlament épületét

Az azerbajdzsáni állami televízió keddi adásában közvetítette a karabahi örmény parlament épületének lerombolását.

A televízióban sugárzott felvételeken markológépek bontják el az építmény falazatát. A bontás szimbolikus jelentőséggel bír, miután a tavaly indított egynapos azeri katonai műveletet követően a mintegy 120 ezer lakosú Hegyi-Karabahból szinte minden örmény elmenekült.

Azerbaijan has demolished the building of the National Assembly of the Republic of Artsakh in #Stepanakert Also the statue monument to Charles Aznavour, erected on the occasion of the 100th anniversary of his birth in 2022 has been removed. #armenia #Artsakh pic.twitter.com/VoDRFQoK3B

— Beata Bruggeman-Sękowska (@BruggemanSekows) March 4, 2024

Hírdetés

Az azeri állami média közlése szerint a palament épülete mellett az örmény háborús veteránok egyesületének otthont adó épületet is lebontották azzal az indokkal, hogy azt engedély nélkül építették meg.

Örményország etnikai tisztogatással vádolta meg Azerbajdzsánt, a bakui vezetés viszont tagadja ezeket a vádakat arra hivatkozva, hogy az enklávéban élő örményeket nem kényszerítették a távozásra.

A karabahi örmények – állításuk szerint – azért távoztak a területről, mert többé nem érezték magukat biztonságban Azerbajdzsánban. Az örmények azzal is vádolják a bakui vezetést, hogy lerombolják az ellenőrzésük alá került örmény kulturális örökséget, ezt Baku tagadja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »