Az autók 90 százalékának pörgetve van az órája

Visszaszorítaná a használt autókkal való feketézést a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége. Az elnök szerint a Magyarországra hozott használt autók több, mint 90 százalékánál visszatekerik a kilométerórát. A szövetség ma mutatta be a magyar márkakereskedésekről készült felmérését. Eszerint 2011 óta ötödével csökkent a márkakereskedések száma.

2011 óta száz márkakereskedésre került lakat országszerte. Még mindig a gazdasági válság okozta sebeket próbálják feldolgozni – mondta Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. „Magyarországon a piac összeszűkülése okán a márkakereskedők több mint hatvan százaléka az elmúlt néhány évben bezárt, tönkrement.” Az elnök kijelentette: nem várnak külön támogatást a kormányzattól, csak azt szeretnék, hogy az állam határozottabban lépjen fel az ágazatban igen elterjedt illegális műhelyekkel szemben. A szövetség úgy számol, hogy körülbelül 1000 milliárd forintot költenek évente szervizelésre az emberek, az adóhatósághoz azonban csak 400 milliárdról érkezik bevallás.

A használtautó-behozatallal önmagában nincs probléma Gablini Gábor szerint, azzal viszont igen, hogy ott is magas a feketézés aránya. „A behozott használt autók közel nyolcvan százaléka egyéni vásárlásnak álcázott, neppercsoportok által alapvetően adóelkerülésre optimalizált modell keretében érkezik be. Ezek az autók döntően kilométer-manipuláltak, felmérésünk szerint több mint kilencven százalékuk a kilométeróra alapos visszatekerése után érkezik be az országba.”

Hírdetés

Emellett a behozott autók több mint fele tíz évnél idősebb, ezért a szövetség azt kezdeményezi, hogy a teljesítmény helyett a károsanyag-kibocsátás után kelljen adózni. A VW-botrány hatásaitól nem tartanak.

Az autószalonok egyre gyakrabban találkoznak munkaerőhiánnyal, akár szerelőkről, akár értékesítőkről van szó. „Akik ezeket a szakmákat elsajátítják valamilyen módon, gyakran keresnek maguknak munkát külföldön, Ausztriában, Németországban, vagy a magyarországi autógyáraknál helyezkednek el” – mutatott rá Szilasi János, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökségi tagja.

Az újautó-eladások számát az utóbbi időben a jegybank Növekedési hitelprogramja is növelte, és a magánszemélyek körében is tapasztalható élénkülés. „Úgy gondoljuk, hogy szabályozói szinten minimális változtatásra, lazításra szükség lehet, időszerű lehet, és a kereskedelmi bankok aktivitását is növelni kellene” – mondta Szilasi.

A hitelfelvételre ugyanis sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a válság előtt, ami visszafogja a keresletet. A szövetségnél úgy számolnak, hogy idén átlépheti a százezret az eladott új autók száma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »