Az autók 2022-től csupa újdonságokkal lesznek felszerelve

Az autók 2022-től csupa újdonságokkal lesznek felszerelve

Nyitókép: express.co.uk

Az Európai Unió tagországai pénteken formálisan elfogadták azoknak a biztonságtechnológiai intézkedéseknek a jegyzékét, amelyekkel 2022-től kötelezően fel kell majd szerelni a gépkocsikat.

Az újítások bevezetése az előrejelzések szerint az ötödével csökkentené a halálos kimenetelű autóbaleseteket.

Az újítások nemcsak a személyautókat érintik

Az új szabályok nemcsak a személygépkocsikra, de a teherautókra és az autóbuszokra is vonatkozni fognak.

Ez azt jelenti, hogy 2022 májusától csak olyan új járműveket adhatnak el az európai piacon, amelyek rendelkeznek intelligens sebességszabályozó rendszerrel (ISA). Ez a rendszer a térképek figyelemmel követésével és a közúti jelzőtáblák felismerésével figyelmeztetné a sofőröket a megengedett sebesség túllépésére.

Maga a rendszer nem fogja korlátozni a jármű sebességét, sőt a sofőrök ki is kapcsolhatják, viszont az autó beindításakor automatikusan be fog kapcsolódni.

Hírdetés

A további kötelező újítások közé fog tartozni a vészfékezés, a sofőr fáradtságának felismerésére kialakított rendszer, illetve a jármű sávban tartása vészhelyzet esetén.

Mindemellett az autókat kötelező lesz felszerelni tolatóradarral, valamint olyan berendezéssel, ami pontosan méri a guminyomást.

A teherautókat és az autóbuszokat újonnan úgy kell majd kialakítani, hogy jelentősen csökkentse azokat a holttereket, amiket a sofőr nem lát. Ezenkívül kötelesek lesznek a teherautókat és az autóbuszokat olyan technológiai eszközzel is felszerelni, ami közvetlen közelben is képes lesz felismerni a gyalogost és a kerékpárost.

Kevesebb halálos baleset

 „Ezek az új szabályok jelentősen segítenek abban, hogy az EU útjain csökkentsük a halálos autóbalesetek számát. Emellett erősítik az európai autógyárak konkurenciaképességét a világpiacon“

– konstatálta Timo Harakka finni miniszter.

SME


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »