Az autógyártók menthetik meg idén a gazdaságot

Az autógyártók menthetik meg idén a gazdaságot

A világjárványt a szlovák gazdaság motorjának számító autóipar is megsínylette. A szlovákiai autógyártók tavaly 985 ezer gépkocsit gyártottak, 11 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az ágazat képviselői szerint azonban nincs okuk a panaszra.

Hogy az autógyártás tavaly több mint a tizedével esett vissza, az elsősorban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott tavaszi intézkedésekkel magyarázható, amikor az autógyártók is tömegesen állították le a termelésüket. Az őszi második hullám során azonban már nem ismétlődött meg ez a forgatókönyv, a katasztrofális visszaesésről szóló jóslatok így nem váltak valóra.

„A járványhelyzettel kapcsolatos megszorítások fényében a tavalyi adatok kiváló eredménynek számítanak, hiszen még az ősz elején is azzal számoltunk, hogy tavaly több mint 20 százalékkal eshet vissza a szlovák autógyártás”

– nyilatkozta Alexander Matušek, a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke.

Hírdetés

Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a szlovák gazdaság tavalyi, nagyjából 6,2 százalékos visszaesését követően idén kedvező esetben – ha a tömeges oltással sikerül leküzdeni a járványt – hasonló ütemű, vagyis mintegy 6 százalékos növekedés várható. Az autóipar képviselői szerint azonban ehhez elsősorban az ő ágazatuknak kellene visszazökkennie a régi kerékvágásba, mivel a személygépkocsik és az autóalkatrészek gyártása továbbra is a szlovák kivitel nagyjából 50 százalékát adja. „Épp ezért rendkívül fontos lenne, hogy a szlovák autógyárak idén újra több mint egymillió gépkocsit állítsanak elő” – tette hozzá Matušek. A ZAP elnöke szerint hamarosan a hazai kereslet is megugorhat, a várakozásaik szerint Szlovákiában így idén 95 ezer új autót regisztrálhatnak.

Tavaly a járvány miatt kevesebb mint 85 ezer új autó került forgalomba az országban, a negyedével kevesebb az egy évvel korábbinál.

„Tavaly ezzel a 2014-es szintre estünk vissza”

– mondta el Pavol Prepiak, a ZAP ügyvezető alelnöke. Prepiak negatívumként értékeli azt is, hogy az elmúlt évben megugrott az egyénileg külföldről behozott használt autók száma, miközben ezek 36 százaléka tíz évnél is öregebb volt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »