Az ausztrál jegybank elkezdte a monetáris politika szigorítását

Ausztrália központi bankja elkezdte monetáris politikájának szigorítását, mivel arra számít, hogy a gazdaság gyors ütemben lendül fel, ha a lakosság túlnyomó része felveszi a koronavírus elleni védőoltást, lehetővé téve ezáltal a járvány elleni szigorú intézkedések és zárlatok feloldását.

Az ausztrál központi bank (RBA) monetáris politikai döntéshozó testülete kedden tartott ülésén 0,10 százalékon, rekordalacsony szinten hagyta az alapkamatot és fenntartotta a hároméves államkötvény 0,1 százalék körüli hozamszintjére kitűzött célt, összhangban a várakozásokkal.

Némileg meglepte azonban az elemzőket az a döntés, hogy a jegybank egymilliárd dollárral, négymilliárd dollárra csökkentette a járványból való kilábalást segítő masszív eszközvásárlási programjának heti keretét. Egyfajta engedményként azonban a monetáris tanács három hónappal meghosszabbította a programot, így november közepe helyett legalább 2022 február közepéig folytatják az eszközvásárlásokat a gazdasági fellendülés elhúzódása és a koronavírus delta mutációjának terjedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

A tanács az ülés kiadott közleményben megerősítette, hogy fenntartja a rendkívül laza monetáris politikát, amíg ismét el nem érik a teljes foglalkoztatottságot és az infláció összhangba kerüljön a jegybanki céllal.

"A központi bank addig nem emeli az alapkamatot, amíg a tényleges infláció tartósan a 2-3 százalékos céltartományba nem kerül" – ismételte meg a tanács, amelynek előrejelzése szerint legkorábban 2024-ben teljesül ez a feltétel.

Hírdetés

Bár az RBA monetáris tanácsa korábban jelezte, hogy elkezdi csökkenti az eszközvásárlások keretösszegét, voltak olyan találgatások, hogy elhalasztja a kivezetés elindítását, mivel a járvány újabb fellángolása miatt a nagyvárosokban, Sydneyben, Melbourne-ben és Canberrában is újra elrendelték a zárlatokat, ami a tavalyi forgatókönyvhöz hasonlóan ismét erőteljes gazdasági visszaesést okoz.

Philip Lowe, az RBA kormányzója elismerte, hogy a vírus delta mutációjának gyors terjedése nagy károkat okoz, de a kilátásokat derűlátóan ítéli meg. Úgy fogalmazott, hogy a járvány újabb hulláma várhatóan késlelteti, de nem siklatja ki a gazdaság fellendülését. Az átoltottság emelkedésével párhuzamosan enyhítik a járványügyi előírásokat, így a gazdaságnak vissza kell pattannia – vélte.

A lassú kezdés után jelentősen gyorsult az oltási kampány. Ausztráliában szeptemberre a 16 éven felüliek 38 százaléka rendelkezett teljes körű védettséggel, és a lakosok 63 százaléka kapott legalább egy védőoltást. A jelenlegi ütem mellett valamikor októberre érik el a 70 százalékos átoltottságot. A tömegeket érintő zárlatokat a 80 százalék elérésekor oldanák fel, ami novemberre várható.

Az idei második negyedévben lassult, de a vártnál így is erősebb volt a gazdasági növekedés, ám a járvány fellángolása miatt elrendelt szigorú intézkedések megtörhetik a fellendülést a folyó negyedévben. A hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült a június 20-ával zárult három hónapban, éves összevetésben pedig 9,6 százalékkal nőtt.

Tavaly 1,1 százalékkal csökkent az ausztrál GDP. A gazdaság a második negyedévben technikai recesszióba került, 1991 óta először, a második félévben azonban erőteljes fellendülés következett be a masszív és jól időzített monetáris és fiskális ösztönzésnek köszönhetően.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »