Az audiencián Ferenc pápának énekelt, ma az Il Gesù-templomban koncertezik a Szent Angéla Kórus

Az audiencián Ferenc pápának énekelt, ma az Il Gesù-templomban koncertezik a Szent Angéla Kórus

A budapesti Szent Angéla Kórus október 22–27. között Rómában tartózkodik. Október 23-án, szerdán Liszt Ferenc Salve Regina című művét adták elő Ferenc pápa előtt az általános kihallgatáson a Szent Péter téren, ma este az Il Gesù-templomban adnak egész estés koncertet, október 27-én pedig a Santo Stefano Rotondo-bazilikában teljesítenek szolgálatot a magyar misén.

A kórus 2009-ben alakult Budapesten a Szent Angéla Ferences Gimnázium végzett diákjaiból és tanáraiból. Repertoárjában európai és magyar egyházi művek is szerepelnek. Számos alkalommal jutottak el közel-keleti keresztény közösségekhez. Felléptek már többek között Isztambulban, Kairóban, Alexandriában, Jeruzsálemben, Betlehemben és Ammánban is.

A Menus Gabriella karnagy vezetésével működő kórus ezúttal Rómába látogatott, ahol Magyarország szentszéki nagykövetsége és a Római Magyar Akadémia támogatásával október 24-én, csütörtökön az Örök Város belvárosában található Il Gesù-templomban ad este egész estés koncertet, mely mind az olasz, mind a római magyar közönség számára ingyenesen meghallgatható.

Ez a koncert lesz az első magyar program, amely a 2025-ös jubileumi szentévre való készülethez kötődik.

Hírdetés

Ezt megelőzően az október 23-i audiencián is megszólalt már a kórus: a Szentatya előtt  Liszt Ferenc Salve Regináját énekelték.

Menus Gabriella karnagy választása több okból esett erre a műre: október a Szűzanya hónapja, október 8-án ünnepeltük  Magyarok Nagyasszonyát, a Szent Péter-bazilika altemplomában található magyar kápolnát pedig ugyancsak Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték.

A kórust október 27-én is hallhatja még a római közönség, amikor a Santo Stefano Rotondo-bazilikában teljesít liturgikus zenei  szolgálatot a hagyományos hóvégi magyar nyelvű szentmisén.

Forrás és fotó: MTI; Szent Angéla kórus; Vatican.va

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »