Az atomtitkot eláruló kommunista zsidók voltak az első civilek, akiket kémkedésért kivégeztek Amerikában

Az atomtitkot eláruló kommunista zsidók voltak az első civilek, akiket kémkedésért kivégeztek Amerikában

Az amerikaiak szentül meg voltak győződve, hogy az atombomba jelentette előnyük évekig, talán évtizedekig behozhatatlan, lesz, ezért villámcsapásként érte őket a hír, amikor az első szovjet atombomba 1949. augusztus 29-én felrobbant a kazahsztáni Szemipalatyinszkben.

A bomba pedig tökéletes másolata volt az amerikai Fat Mannek, amely több tízezer ember életét oltotta ki Nagaszakiban. Hogy történt mindez?

A New Yorkban született Julius Rosenberg, aki ifjúkora óta érdeklődött a kommunista eszmék iránt, a New York-i Kommunista Ligában ismerte meg későbbi felesését, Ethel Greenglasst. 1939-ben házasodtak össze. Villamosmérnökként Julius az amerikai hadsereg szolgálatába állt, később az Emerson műszaki vállalat kutatójaként tevékenykedett, így számos katonai-műszaki titokhoz fért hozzá. Ideológiai beállítottsága révén hamar megtalálta és 1941 végén beszervezze őt az NKVD. Rosenberg évek során számos modell, például a Lockheed P–80-as gép tervrajzait is átadta a szovjet titkosszolgálat összekötőinek, és rendszeresen szállított anyagokat a Nemzeti Repülésügyi Tanácskozó Testület különböző bizalmas iratai közül.

A vissza nem térő alkalom 1944 nyarán jött el, amikor sógorát, David Greenglasst 1944 nyarán Los Alamosba küldték, hogy a szigorúan titkos Manhattan-terven, azaz az atombomba kifejlesztésén dolgozzon. Greenglass – Rosenberg lelkes közreműködése révén – maga is szimpatizált a kommunista eszmékkel. A kommunista zsidók nem tartották helyes döntésnek, hogy az Egyesült Államok nem oszt meg minden információt korabeli szövetségesével, a Szovjetunióval, és az atomtitok egyedüli ura lesz.

Greenglass már 1945 januárjában, New York-i eltávozása alkalmával a titkos folyamatokról készült vázlatokat és egy, a beszervezhető egyénekről készült névsort adott át sógorának. Mivel a kézírása hagyott maga után némi kívánnivalót, a testvére, Ethel gépelte be az információkat. Egyes kutatások szerint e titkárnői tevékenységnél tovább nem jutott a kémkedésben Rosenberg felesége.

A következő években Julius Rosenberg nem tétlenkedett. Egyrészt ellopta az Emerson Radio Corporationtól az atombomba gyújtószerkezetének egyik alkatrészét, és azt átadta a szovjeteknek, másrészt szorgalmasan szervezett be újabb és újabb embereket.

Hírdetés

A szovjet kémlánc éveken át szinte zavartalanul működött, ám a szovjet atombomba bejelentését követő, nagyszabású nyomozás során a dominósor dőlni kezdett. Az FBI hamar eljutott Greenglassig, aki pár nap alatt megtörve feladta sógorát és nővérét is. Juliust 1950. július 17-én tartóztatták le, majd néhány héttel később öccse vallomása miatt Ethel is a rács mögött találta magát, holott kezdetben ő nem számított potenciális vádlottnak.

A házaspár végig ragaszkodott ártatlanságához, ám az ügy legtöbb szereplője különböző vádalkuk keretében gyakorlatilag mind ellenük vallott. Az Egyesült Államokban tömegfelháborodás indult, az emberek mindenütt kommunista ügynököt véltek látni. A keményvonalas antikommunista Joseph McCarthy szenátor tökéletesen megragadta a kínálkozó pillanatot. A kémkedés mellett több ezer amerikai katona Koreában bekövetkezett halálának felelősségével is megvádolták a házaspárt.

Bár ezt ma már nem fogadnák el, az érvelés az 1950-es évek lélektanába kitűnően belefért. Hiszen – ahogy Irving Kaufman bíró az ítélet indoklásában is fogalmazott – az atomtitok szovjet kézre juttatása további amerikaiak tízmillióit sodorta veszélybe, ráadásul a szovjet atombomba hiánya esetén teljesen másként alakulhatott volna a koreai krízis is.

A bíróság végül 1951 áprilisában halálra ítélte Ethel és Julius Rosenberget. A házaspár védelmében felszólalt Jean Cocteau, Jean-Paul Sartre, Pablo Picasso, Albert Einstein, Bertolt Brecht és XII. Piusz pápa is, mondván: a vád főként „besúgók vallomásain alapult”.

Eisenhower elnök azonban hajthatatlan volt, a kommunistákkal és a belső ellenséggel szemben kegyelemről szó sem lehetett. A Rosenberg-házaspárt végül hosszú jogi csatározások után, 1953. június 19-én naplementekor végezték ki. Julius és Ethel Rosenberg volt az Egyesült Államokban az első két civil személy, akiket kémkedésért halálra ítéltek. Továbbá a Lincoln elleni merénylet miatt elítélt Mary Surratt után Ethel volt az első nő, akit halálba küldtek Amerikában.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »