Az Atlanti-óceán déli részén lévő anomália drámaian gyengíti a Föld mágneses mezőjét

Az Atlanti-óceán déli részén lévő anomália drámaian gyengíti a Föld mágneses mezőjét

Afrika alatt egy olyan szokatlan anomália van, amely drámaian gyengíti a Föld mágneses mezőjét. A kutatók olyan új adatokat gyűjtöttek, amelyek bizonyítják, hogy Afrika déli területe, amit Dél-Afrikai Anomáliának neveznek, kivételes szerepet játszhat a mágneses pólusváltásokban.

Vajon ez azt jelenti, hogy egy új pólusváltás fog hamarosan bekövetkezni?

 

 

A Föld mágneses mezője úgy öleli körbe a bolygót, mint egy láthatatlan erőtér, így megóvja az életet a káros napsugárzástól oly módon, hogy eltéríti a töltött részecskéket. Ez a mező messze nem állandó, hanem folyamatosan változik. Valójában a bolygónk múltjában legalább 700 globális mágneses váltás ment végbe, melyek során az északi és a déli mágneses pólusok helyet cseréltek.

 

A legutóbbi teljes váltásra – a Brunches-Matuyama-ra – körülbelül 780 000 évvel ezelőtt került sor. Egy átmeneti váltás, a Laschamp-esemény, körülbelül 41 000 évvel ezelőtt történt. Kevesebb, mint 1000 év alatt következett be a valóságos pólusváltással, ami úgy 250 évet vett igénybe.

 

A Laschamp-eltérés azért volt veszélyes, mert ezen esemény során a Föld elveszítette a mágneses mezőjét.

 

Bolygónk védtelen maradt a kozmikus sugarak áradatában. Planétánk sebezhető volt, és a kozmikus erők irgalmára volt bízva, amelyek könnyedén elpusztíthattak volna minden életformát.

A földi élet, illetve egy váltás közvetlen hatásának vonatkozásában nem tudjuk határozottan megjósolni, hogy mi történne, mivel a modern ember a legutóbbi teljes váltásnál még nem létezett, azonban létfontosságú megfigyelni a földi mágneses mezőben végbemenő minden változást.

 

A Rochester-i Egyetem kutatói szerint a Föld mágneses mezője aggasztó ütemben csökken. Az a régió, ahol a leggyengébb és ahol folyamatosan gyengül, a Chilétől Zimbabwéig terjedő „Dél-Atlanti Anomália”.

 

 

Az SAA, vagyis a „Dél-Atlanti Anomália” egy olyan területre vonatkozik, ahol a Föld belső Van Allen sugárzási öve a legközelebb esik a Föld felszínéhez. Ez ebben a régióban az energiarészecskék megnövekedett áramlását idézi elő, valamint az átlagostól nagyobb sugárzásnak teszi ki a Föld körül keringő műholdakat. Ezt a hatást az okozza, hogy részben a Föld nem koncentrikus, részben mágneses dipólus, így az SAA (azaz a „Dél-Atlanti Anomália”) az a Föld közeli terület, ahol a bolygó mágneses mezője a leggyengébb.

 

Az idő múlásával az SAA alakja változik.

 

„Már régóta volt arról tudomásunk, hogy a Föld mágneses mezője változik, azonban nem tudjuk, hogy ennek a régiónak egy hosszabb időskálán ez szokatlan-e, vagy pedig normális” – ecseteli Vincent Hare, aki nemrégiben kapta meg posztdoktori kinevezését a Rochester-i Egyetem Föld- és Környezettudományok Tanszékén (EES), és az egyik vezetője a Geofizikai Kutatási Levelekben publikált tanulmánynak.”

 

„Keressük az anomáliák ismétlődéseit, mivel úgy gondoljuk, hogy ma is ez történik, s ez okozza a „Dél-Atlanti Anomáliát” – mondja John Tarduno, az EES elnöke és professzora. – „Olyan bizonyítékokat találtunk, melyek szerint ezek a rendellenességek megtörténtek a múltban is, így ez segítségünkre lehet abban, hogy kontextusba tudjuk helyezni a mágneses mező jelenlegi változásait.”

 

A kutatók felfedezték, hogy a régióban lévő mágneses mező i. sz. 400-450-től 700-750-ig ingadozott, majd ismét 1225-1550 között. Következésképpen ez a „Dél-Atlanti Anomália”a Föld Afrika alatti magjában zajló egyik visszatérő jelenségnek az újabb megnyilvánulása, amely azután az egész bolygóra hatással van.

 

„Olyan határozott bizonyítékokhoz jutottunk, melyek szerint van valami szokatlan a mag-köpeny határán Afrika alatt, ami fontos kihatással lehet a globális mágneses mezőre.”

 

Hírdetés

Kétséges, hogy vajon ez a viselkedés egy teljes pólusváltáshoz vezethet-e

 

A mágneses mezőt a Föld külső magjában található, örvénylő, folyékony vas generálja. Itt – durván 1800 mérföldes mélységben Afrika alatt – egy különleges jellegzetesség van. A szeizmológiai adatok egy olyan sűrűbb területet tártak fel Dél-Afrika alatt, amit az Afrikai Nagy, Alacsony Nyírási Sebességű Tartománynak hívnak. Ez a régió éppen annak a határa felett helyezkedik el, ami a forró, folyékony külső mag és a merevebb, hidegebb köpeny között található. Ez a folyékony külső mag tetején ülve némileg süllyedhet, felkavarhatja a vas áramlását, majd végül a Föld teljes mágneses mezőjére is kifejtheti a hatását.

 

A mágneses mezőben létrejövő változásnak széleskörű következményei lehetnek: a mágneses mező áramot indukálhat bármiben a távvezetékekkel együtt, beleértve az elektromos hálózatot. A mágneses mező változásai így elektromos hálózati problémákat idézhetnek elő, kárt tehetnek a navigációs rendszerben és üzemzavarokat idézhetnek elő a műholdakban.

A mágneses rendszer gyengülése ugyanakkor azt is maga után vonhatja, hogy több káros sugárzás is érheti a Földet, ami megnövelheti a bőrrák elfordulását is.

 

Hare és Tarduno azonban arra figyelmeztet, hogy az adatok nem feltétlenül jeleznek előre egy teljes pólusváltást.

 

A bal oldalon a Föld mágneses mező látható, ahogyan megszoktuk. Jobb oldalon annak egy modellje tekinthető meg, hogy ez milyen lenne egy váltás alatt. NASA/Gary Glazmaier, CC BY

 

„Most már tudjuk, hogy ez a szokatlan változás néhányszor már végbement az elmúlt 160 évet megelőzően, s egy nagyobb, hosszabb távú minta részét képezi. – meséli Hare. – „Azonban túl korai bizonyosan állítani, hogy vajon ez a viselkedés egy teljes pólusváltáshoz fog-e vezetni.”

 

Még ha nem is kerül sor egy teljes pólusváltásra, a mágneses mező gyengülése akkor is izgalmas a tudósok számára.

Tarundo szerint „A mágneses mező erejében bekövetkező folyamatos hanyatlás lehetősége egy olyan társadalmi aggály, ami folyamatos tanulmányozást és megfigyelést érdemel.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.messagetoeagle.com/south-atlantic-anomaly-is-weakening-earths-magnetic-field-dramatically/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=new_sphinx_discovered_unknown_space_signals_watchers_in_ancient_china_mysterious_object_in_asuka_and_much_more_august_10_12_2018&utm_term=2018-08-12

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Az Atlanti-óceán déli részén lévő anomália drámaian gyengíti a Föld mágneses mezőjét appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »