Az ateista „lelkipásztor” a gyülekezet élén maradhat

Az ateista „lelkipásztor” a gyülekezet élén maradhat

Két évvel ezelőtt írtam egy ateista lelkipásztornőről, aki azzal került a hírekbe, hogy istenhit nélkül is a gyülekezet szerves része akart maradni, aminek eredményeként két éves huzavona indult közte és a Kanadai Egyesült Egyház között.

A „lelkipásztor” akkor azt mondta, hogy „gyülekezetét olyan közösségé akarja alakítani, ahol a nem hívők értelmet találhatnak életüknek.”

Most azért toldom meg néhány bekezdéssel a kétéves hírt, mert az ügy lezárulni látszik. A két éve még protestáló és az ateista pásztort a gyülekezetből kizárni készülő egyház úgy döntött, mégis maradhat, a felek pedig peren kívüli megegyezésre jutottak.

Gyülekezete egyébként örömmel fogadta a döntést, amit már a kezdetekben is sejteni lehetett. Gretta Vosper ugyanis 17 éve nyíltan ateista. Két könyvet is publikált erről.

Akár pontokba is szedhetnénk az ügy furcsaságait: miért akar egy ateista az egyház része maradni? Milyen egyház lehet az, ahol a gyülekezet tagjai szívesen látnak egy ateista vezetőt vagy ahol a vezetőség az „intoleráns” jelzőtől, vagyis az emberek véleményétől tartva hozza meg döntéseit?

Hírdetés

Természetesen az ügy sok kritikát is kapott, hiszen lássuk be, 2018-ban azért még elég furcsa, ha egy kereszténynek nevezett egyház pulpitusáról nem Jézust, hanem társadalmi aktivizmust hirdetnek.

Vajon Gretta többnek érzi magát attól, hogy papíron része lehet egy olyan szervezetnek, aminek alaptételeiben nem hisz? Végignézve a kanadai tévé által vele készített riportot egy elég hétköznapi aktivistát ismerhetünk meg, aki maga is segítségre szorulna, de a jelek szerint ezt jelenlegi környezetében, papírral vagy anélkül, nem fogja megkapni. Ezt az is alátámasztani látszik, hogy szerinte nézeteit egyházának köszönheti és részben ezért szeretne a része maradni.

Nem éppen erre, az Istent nem ismerő, de másokat vezetni akaró farizeusokra mondta Jézus, hogy „Hagyjátok őket”?1 „Világtalanok vak vezetői! Ha pedig vak vezet világtalant, mind a ketten gödörbe esnek.”

Azt hiszem, megfogadom a tanácsát és hagyom. Ha harmadszor is írnék erről, kérlek szóljatok rám. Ez alól kivételt képez bármely olyan hír, ami Gretta Istennel való megismerkedését tárja fel.

„Mindazáltal amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?”2 Ebben a kérdésben az a legcsodálatosabb, hogy az Emberfia eljön. Akár hiszik, akár nem.

Máté 15:14Lukács 18:8


Forrás:idokjelei.hu
Tovább a cikkre »