Az ateista akció nem várt hatása: még több ima

Az ateista akció nem várt hatása: még több ima

Pár hete több különböző reakció érkezett egy általam idézett mondásra, miszerint Adj az ördögnek elég kötelet és felakasztja magát. Az egyik hozzászóló szerint eredetileg nem az ördögről, hanem a bolondról szól. Szerintem tulajdonképpen mindegy, hiszen akár egyenlőségjelet is tehetnénk a kettő közé. Egy szó, mint száz, ismét egy olyan hírbe botlottam, amire igaz lehet a fenti állítás.

A Georgia állambeli East Cowenta középiskola egyik amerikai futball edzője elmesélte, hogy miután egy ateista szervezet követelésére megtiltották, hogy diákjaival közösen imádkozzon az iskola által szervezett eseményeken, a történet érdekes fordulatot vett.

„A diákjaink csodálatosan viselkedtek. Saját indíttatástól vezérelve megszervezték, hogy közösen imádkozzanak a meccsek előtt,” nyilatkozta az edző. „A korábbi száz diák helyett ezúttal négyszázan vettek részt az imában.”

Az edző szerint a kezdeményezés, aminek elsődleges célja az volt, hogy ő maga ne vezethesse diákjait imában, valóban „pozitív eredményt  hozott. A csatát elindító ateista FFRF alapítvány (Freedom From Religion Foundation, magyarul talán Vallásmentesség Alapítványnak lehetne fordítani) a céljaikkal teljesen ellentétes, erőteljes folyamatot indított be.

„Nem tudom mi volt a szándéka az alapítványnak, de ha azt mondod egy kamasznak, hogy valamit nem tehet meg, csak azért is meg fogja tenni,” mondta az edző. „Tényleg nagyon pozitívan alakult a helyzet, hiszen éppen azt akarjuk megtanítani a gyerekeinknek, hogy merjenek egyedül dönteni és kezdeményezni, hogy igazi vezetőkké váljanak. Nekik kellene kezdeményezni egyébként is.”

Az egész mizéria azzal indult, hogy a helyi közösség egyik tagja videóra vette, amint az edző imádkozik a diákokkal, az FFRF alapítvány pedig azonnal akcióba lendült. Levelet küldtek az iskolakerületnek, amelyben felhívták a vezetőség figyelmét arra, hogy egy állami iskola edzője számára tilos személyes vallásos meggyőződését terjeszteni, azáltal, hogy imádkozik diákjaival.

Hírdetés

„Egy edző vezette ima egyenlő a vallás állami támogatásával és jóváhagyásával, ami szöges ellentétben áll az alkotmánnyal,” áll az alapítvány közleményében, amiben azt is követelik, hogy a kerület vessen véget az alkotmányellenes gyakorlatnak és hozza minden iskolai alkalmazott tudtára, hogy „középiskolai futballmeccsek előtt vagy után az ima nem megengedett számukra”.

Az iskola jogásza által kiadott útmutató szerint egy tanár, edző vagy bármilyen iskolai alkalmazott még a diákok által kezdeményezett imához sem csatlakozhat, külön kitérve arra, hogy tilos számukra „kézen fogva kört alkotni, fejüket lehajtani, letérdelni vagy bármilyen egyéb módon kimutatni, hogy egyetértenek a diákok vallásos gyakorlatával, legalábbis olyan körülmények között, ahol egy külső szemlélő ezt az iskola részéről történő hozzájárulásként értelmezheti.”

Az FFRF alapítvány igencsak díjazta az iskolakerület intézkedését, a futballcsapat tagjai azonban azzal válaszoltak, hogy megszervezték saját imaalkalmaikat.

Az edző azt is hozzátette, hogy a kerület jogásza által kiadott közlemény ellenére, nem kell „elmenekülnie” amikor a diákjai imádkoznak.

„Nem lehetek az esemény középpontjában, de jogom van ott lenni a játékosaimmal, ha pedig lehajtom a fejem, senki sem mondhatja meg, hogy mi jár a fejemben. Nem az imát vezetem, hanem támogatom a fiaimat. Azt pedig senki nem mondhatja meg, hogy imádkozom vagy sem.”

Nagyjából ennyit lehet tudni a történtekről. Az eset során a különböző hírcsatornák sok hétköznapi embert megkérdeztek. A rögzített vélemények szerint az FFRF és hasonló szervezetek jobban tennék, ha nem avatkoznának ilyesmibe.

„Aki imádkozni akar, imádkozzon. Itt szó nincs kényszerről és ez egy közösségi iskola edzőjére ugyanúgy igaz.”


Forrás:idokjelei.hu
Tovább a cikkre »