Az asztrolábium – Az ősi világ egy gyönyörű, rejtélyes és különleges számítógépe

Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy az asztrolábium vagy más néven csillagóra a múlttal és a jövővel foglalkozó eszköz, ami nem csupán gyönyörű, hanem egy rendkívül kifinomult asztronómiai komputer is, amit egy adott földrajzi helyről nézve az időnek, valamint a Nap és az égi objektumok helyzetének a meghatározására használtak egykoron és használhatunk ma is.

 

Image credit: Andrés David Aparicio Alonso

 

Egy átlagos asztrolábium nem túlságosan nagy, mindössze 15 cm körüli átmérővel rendelkezik, és rézből készül. Néhány példányuk jóval terebélyesebb. A legrégebbi asztrolábium kb. 2000 éves, de az elkészítéséhez szükséges matematikai alapok már jóval az időszámításunk előtt rendelkezésre álltak (Hipparkhosz és Apollóniosz jóvoltából). Egyesek szerint az egyiptomi tudósnő, Alexandriai Hüpatia nevéhez fűződik az asztrolábium feltalálása.

 

Sokféle asztrolábiumot ismerünk. Az egyik legelterjedtebb az, amelyiken az égi szférát az egyenlítői síkra vetíti ki vagy fekteti rá.

 

Asztrolábium – Image credit: Landahlauts

 

Ez a tárgy ugyanolyan alapon működik, mint a modern komputerek. El kell látni a megfelelő adatokkal, ami az input, majd megkapjuk az eredményeket, ami az output.

 

Az ókori emberek arra használták az asztrolábiumot, hogy egy megadott időben egy bizonyos helyen meg tudják határozni az időt és az égbolt speciális állását. Ezt úgy érték el, hogy mintegy ráillesztették az asztrolábium lapjára az eget, jelzésekkel látták el, így az égitestek pozíciói könnyen felismerhetőkké váltak.

 

Az asztrolábium használatához be kell állítani annak mozgatható alkotórészeivel a pontos dátumot és időt. Miután a beállítások megtörténtek, az égboltnak mind a látható, mind a láthatatlan részei megmutatkoznak a műszer lapján: a Nap, a Hold, a csillagok állása az adott napon, egy adott helyről nézve.

A működési elv megfordítható: ha ismerjük a földrajzi szélességet és a dátumot, akkor a helyi időt lehet vele néhány perc eltéréssel meghatározni. Ehhez a látható fényesebb csillagok és a Nap állását kell előbb megmérni.

 

Hírdetés

Asztrolábium – Image credit: Kotomi

 

Ezt az okos kis eszközt a legtöbbször arra használták, hogy a nappal vagy az éjszaka folyamán meg tudják határozni az időt, valamint az olyan égi események időpontját, mint amilyen a napfelkelte, vagy a napnyugta, és a segítségével bármilyen égi pozíciót könnyen tudtak kezelni.

 

A középkorban egy alapvető csillagászatoktatási eszköz volt, melyet olykor asztrológiai célzattal is alkalmaztak. Ehhez mérésekre és külön táblázatokra volt szükség.

 

Bár egy tipikus asztrolábium nem egy navigációs eszköz volt, azért az úgynevezett tengerészeti asztrolábium a reneszánsz korszakban széles körben elterjedt volt.

 

A mai napig nagymegbecsülésnek örvend az asztrolábium részben a szépsége, részben az egyedülálló képességei, részben a csillagászati oktatásban betöltött szerepe miatt.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

 

The post Az asztrolábium – Az ősi világ egy gyönyörű, rejtélyes és különleges számítógépe appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »