Az ÁSZ a nemzeti tulajdonú vállalatok működését vizsgálta

Az Állami Számvevőszék 23 nemzeti tulajdonú vállalatnál folytatott le vizsgálatot, és megállapította, hogy mindegyik meghatározta a teljesítménycélját 2020-ra – tájékoztatta az ÁSZ legújabb ellenőrzése eredményéről szerdán az MTI-t.

Az ÁSZ legújabb vizsgálata során azt tekintette át, hogy az állami társaságoknál megvannak-e az eredményes működés feltételei. Az ellenőrzött cégek működési területe a személyszállítástól a területfejlesztésig, a befektetés ösztönzéstől a villamosenergia- termelésig terjedt – olvasható az ÁSZ közleményében.

A vállalatok közül 22 rendelkezett teljesítményértékelési rendszerrel, 20-20 társaság azonosította a folyamatokban lévő kockázatokat, illetve végzett monitoring tevékenységet, továbbá 17 stratégiát is kidolgozott – ismertették.

Hírdetés

A vállalatok ügyvezetői megteremtették a teljesítményelvű működés és gazdálkodás feltételeit, például a célok széles körű megismertetésével, mérésével, a szervezeti teljesítményértékelés és teljesítményösztönzés kereteinek kialakításával, a kockázatok felmérésével, valamint az eredmények nyomon követésével – jelezték.

Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek eredményes működése és ennek ellenőrzése különösen fontos a nemzeti vagyon megóvása és gyarapítása szempontjából.

Az állami cégek tevékenysége a lakosság széles körét érinti, ezért a társadalom hosszú távú életminőségének is érdemi tényezői – szögezték le.

A hivatal alapvető törekvése a minden szinten eredményes állami működés támogatása, a jó gyakorlatok minél szélesebb körű ösztönzése – hangsúlyozták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »