Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint nem veszik el az európaiaktól az oltóanyagot

Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint nem veszik el az európaiaktól az oltóanyagot

Nyitókép: Reuters

Pascal Soriot, az AstraZeneca társaság vezérigazgatója kedden kijelentette, hogy a vállalat nem adja el az Európai Unió által megrendelt vakcinákat azért, hogy plusz nyereségre tegyen szert. Soriot ezzel az EU vezetőinek a vakcinaellátás késése miatti dühére reagált.

A brit–svéd gyógyszergyár múlt héten tájékoztatott arról, hogy a csökkentett termelés miatt nem fogja tudni teljesíteni azokat a kötelezettségeket, amelyeket az EU-val kötött a vakcinabeszállítással kapcsolatban.

Soriot keddi nyilatkozata szerint az európai kormányok egyre idegesebbek és indulatosabbak, mert az oltási programjuk folyamatosan akadozik.

„A csapatunk egész héten napi 24 órában dolgozik, hogy kijavítsa a vakcinagyártás problémáinak nagy részét“

– mondta Soriot, majd hozzátette: nem veszem el az európaiaktól a vakcinát, és a nagyobb nyereség miatt nem is árulom máshol.

Hírdetés

Az EU szerint az AstraZeneca azért csökkenti az európai szállítmányokat, hogy máshol magasabb áron értékesítsen

Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint a Oxford Egyetemmel már dolgoznak annak a vakcinának a kifejlesztésén, amelynek középpontjában kizárólag a fertőzőbb dél-afrikai vírusmutáció áll.

A vállalat tavalyi bejelentése szerint 400 millió vakcina leszállításában egyezett meg az EU-val.

„Amint megkapjuk az engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, az elkövetkezendő napokban azonnal küldünk legkevesebb hárommillió oltóanyagot Európába. A célunk az, hogy februárig 17 millió adag vakcinát szállítsunk Európába“

– tette hozzá Soriot.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »