Az Árszabályozási Hivatal főnöke szerint óvatosan kell bánni a gázárakkal, nem a gazdagok fogyasztása a legnagyobb

Az Árszabályozási Hivatal főnöke szerint óvatosan kell bánni a gázárakkal, nem a gazdagok fogyasztása a legnagyobb

A jövő évben a magas energiárakat kompenzáló állami támogatás már csak a legveszélyeztetettebb háztartásokat fogja védeni – jelentette ki a Vizio Energio 2024 konferencián Vladimír Šimoňák gazdasági államtitkár. Jozef Hojlenčík, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) pedig azt hangsúlyozta, hogy az árazást nagyon óvatosan kell kezelni, mert nem a gazdag állampolgárok gázfogyasztása magas, hanem a két vagy több generációs házakban, közülük is az ország hidegebb régióiban élő embereké.

„Nem mindenkinek magas a gázfogyasztása azok közül, akiknek medencéjük van. Azok, akik medencével rendelkeznek nyilván megengedhetik maguknak a legmodernebb technológiák használatát is”

figyelmeztetett Hojlenčík. Szerinte jóval nagyobb fogyasztása van a két vagy több generációnak otthont adó lakóházaknak, amelyekben két-három család él együtt, például Kiszucán.

„Ezért rendkívül óvatosan kell beállítani az állami támogatás célzottságát”

Hírdetés

fogalmazott. (A „célzott támogatás” vagy a már meglévő „támogatás célzottabbá tétele” a politika nyelvén azt jelenti, hogy drámaian szűkítik az adott támogatásban részesülők körét. A szókapcsolatot a progresszívek vezették be a Heger-kabinet energiaár-kompenzációs programja kapcsán, hogy ne kelljen kimondaniuk, hogy lényegében gázáremelésről van szó. – a szerk.)

Az ÚRSO vezetője azt is elmondta, hogy azok a háztartások, amelyek gázzal fűtenek, melegítik a vizet és gázzal is főznek, átlagban 400 euróval fizetnek majd többet a gázért egy évben, mint eddig.

Azok a háztartások, amelyek „csak” gázzal főznek, évei 15 eurós drágulással, azok pedig, akik gázzal főznek és melegítik a vizet, évi 200 euróval fizetnek majd többet.

A többnyire liberális gazdaságpolitikai narratívákat segítő INESS agytröszt vezetője, Radovan Ďurana közben amiatt aggódik, hogy mivel már viszonylag közel a 2025-ös év, a kormány nem érkezik a támogatások célzottabbá tételével (értsd: energiárak emelésével pár kedvezményezett csoport kivételével), és a kormány az energiaár-kompenzáció fenntartása mellett dönt a jövő évre is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »