Az arany nagy éve lehet az idei

Az arany nagy éve lehet az idei

Több tényező egyszerre is támogatja idén az arany drágulását, és a kedvező környezet várhatóan ki is tart majd a következő hónapokban. Egyes elemzők szerint a nemesfém unciánkénti árfolyama az év végére elérheti az 1400 dolláros szintet is.

Ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a korábbiaknál lassabban emel kamatot, a globális bizonytalanságok pedig fokozódnak, tovább erősödhet az arany árfolyama idén.

Ráadásul a világ központi bankjai 50 éve nem látott ütemben vásárolják fel az aranyat, részben annak érdekében, hogy diverzifikálják a tartalékaikat, és ne függjenek túlságosan a devizáktól – beleértve az amerikai dollárt is.

A világgazdasági és nemzetközi geopolitikai aggodalmak alapvetően is felerősítik a menedékeszközök iránti keresletet, és ez a jegybanki aranyéhséggel kiegészülve igen komoly támogatást nyújthat idén a nemesfémnek.

Hírdetés

Eddig azonban az arany unciánkénti árfolyama beragadt az 1217-1330 dolláros tartományba, de vannak olyan elemzők, akik szerint ez hamarosan megváltozhat. Az INTL FCStone nevű pénzügyi szolgáltatásokban utazó cég szakértője úgy látja, a következő néhány hónapban még ebben a tartományban marad az arany, de az év második felében jöhet az áttörés.

Hasonló véleményen van a Standard Chartered elemzője, Suki Cooper is, aki a múlt hónapban, szintén a CNBC-nek, úgy nyilatkozott, az idei negyedik negyedévben az arany tesztelheti a 2018-ban és 2017-ben elért szinteket is. Végül pedig arra is lehet reális esély, hogy elérje az öt évvel ezelőtt megütött csúcsokat.

Ezzel együtt a jegybankok aranyvásárlásai különösen izgalmasak a piacon. A központi bankok globálisan ugyanis 650 tonna aranyat vásároltak tavaly, ami a teljes piac nagyjából 15 százalékát tette ki. Huxley ráadásul jelezte, drámai fordulatnak lehetünk tanúi, ha azt nézzük, hogy nagyjából 10 évvel ezelőtt, a pénzügyi válságot megelőzően, a jegybankok még nettó eladók voltak az aranypiacon. Ahhoz képest a mostani helyzet radikális fordulatot jelent – valószínűleg több ezer tonnányi aranyat érintő fordulatot.

Az elemző szerint a jegybanki tartalékok diverzifikálása egyértelműen jó hír szektornak. Különösen, hogy nem csupán olyan országok mozdultak el az aranytartalékok irányába, mint Oroszország vagy Kazahsztán, de az elmúlt időszakban csatlakozott a sorhoz Lengyelország, Magyarország, a Fülöp-szigetek, valamint legutóbb éppen Kína is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »