Az áradások nyomán került napvilágra egy nemzetiszocialista „időkapszula” Németországban

Az áradások nyomán került napvilágra egy nemzetiszocialista „időkapszula” Németországban

Fosztogató amerikai katonák elől rejtették el egy német lakóház tulajdonosai azokat a holmikat 1945-ben, amelyek egy felújítás során kerültek elő Németországban.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lévő Hagen városa a mostani brutális áradások által sújtott települések közé tartozik.

Szakértők szerint az előkerült tárgyak a Nationalsozialistische Volkswohlfahrt (NSV), vagyis a nemzetiszocialista népjóléti szervezetének tulajdonába tartoztak. A legérdekesebb leletek közé sorolható egy Hitlerről készült festmény, egy revolver, egy sárgaréz boxer, valamint pár megsárgult levél.

A fal mögé rejtett tárgyak egyfajta időkapszulaként tanúskodnak a Nagynémet Birodalom végóráiról. Elsőként egy 1945-ös újság került elő a falban kialakított rejtekhelyről, amitől a háztulajdonos Sebastian Yurtseven rögtön libabőrös lett, hiszen nagy felfedezést szimatolt.

Hírdetés

Egymás után húzta ki a résből az érdekesebbnél érdekesebb dolgokat, a felsoroltak mellett például felnőtteknek és gyerekeknek való gázmaszkokat, valamint NSDAP-kitűzőket is. Az Az NSV-t 1931-ben hozták létre helyi jóléti szervezetként Berlin városában, a kutatók szerint ez a ház talán a helyi főhadiszállásuk lehetett.

Az épületből végül 12 doboznyi lelet került elő, és ezeket természetesen elszállították további megvizsgálás céljából. A szakemberek azt remélik, hogy segítségükkel alaposabban megismerhetik az NSV működésének hátterét.

Yurtseven nagynénje egyébként az 1960-as években vásárolta a szóban forgó házat, így fogalmuk sem volt róla, milyen örökséget rejtenek a falak. Hasonló nagyszabású felfedezésre a lengyelországi Lublin egyik építkezésén is sor került a közelmúltban.

Ott egy komplett náci bunkerre bukkantak rá, amelynek környékén a németek és szovjetek heves harcokat folytattak. A feltárás egyelőre azért késik, mert előbb a fel nem robbant bombákat kell hatástalanítani.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »