Az ápolást igénylő betegek mindennapi higiéniája (X)

Az ápolást igénylő betegek mindennapi higiéniája (X)

A tartósan ágyban fekvő betegek esetében kiemelt jelentősége van a mindennapi higiénia biztosításának. A mozgásszegény életmód önmagában veszélyeket rejt, de sokat tehetünk ápoltunkért, ha rendszeresen tisztálkodhat. Ehhez hozzátartozik a lehető legönállóbb toaletthasználat is.

Akár intézményben, akár otthon végezzük az ápolást, számos gyógyászati segédeszköz könnyítheti meg a dolgunkat. Ezekkel javíthatunk a betegek életminőségén, és növelhetjük az önbecsülésüket is. Ez a két tényező pedig ugyancsak fontos az egészség szempontjából.

Jó szolgálatot tesznek a zuhanyszékek

Nem könnyű egy felnőtt testet mozgatni, különösen, ha korlátozottan képes az együttműködésre. Ez azonban nem kell, hogy akadályozza a rendszeres fürdést vagy zuhanyzást. A kerekekkel felszerelt, vízhatlan anyagokból készült zuhanyszékek megkönnyítik a fürdőbe való eljutást. 

A székkel együtt a zuhanyzóba helyezhetjük az ápoltat, így biztonságban tudhatjuk őt, amíg tisztálkodik. Azzal, hogy nem kell kapaszkodnia, felszabadulnak a kezei. Így ha állapota engedi, önállóan is képes lehet lezuhanyozni. Mivel intim helyzetről van szó, sokat jelent az önállóság a mindennapi higiénia betartása során.

Praktikus és kis helyet foglal a szoba wc

Hírdetés

Ha van, ami még feszélyezőbb lehet az emberek számára, mint a tisztálkodás, az a wc használata. Ha a beteg képes felkelni, segítsük őt abban, hogy egyedül használja a toalettet. Ezt könnyen megtehetjük egy szoba wc megvásárlásával, amit elhelyezhetünk az ágy mellett. 

Így nem kell nagy távolságot megtennie a betegnek ahhoz, hogy elérje a mellékhelyiséget. Egyúttal megkapja annak a lehetőségét, hogy önállóan menjen wc-re. Ez nagyban hozzájárul a betegek méltóságának megőrzéséhez. Ha van rá lehetőségünk, segítsük szeretteinket ebben ezzel a praktikus eszközzel, amely számos kivitelben elérhető.

Biztonságot adnak a fürdőkád ülőkék

Előfordulhat, hogy az ápolás helyszínén zuhanykabin nem, csupán fürdőkád áll rendelkezésünkre. Ez ugyan valamelyest megnehezíti a betegek mozgatását tisztálkodás közben, de ne mondjunk le a rendszeres fürdésről. Könnyen felszerelhető és biztonságos megoldást nyújtanak a BükkösMed fürdőkádra rögzíthető ülőkéi. 

Ezek akár kifordítható fazonban is megvásárolhatóak. A beteg a kád széleire applikált ülésben ül, így akár egyedül is el tudja végezni a tisztálkodást. Az ülőkék konzoljai a legtöbb hagyományos formájú fürdőkádra felszerelhetőek, a méretük rugalmasan állítható.

Szereljünk fel kapaszkodókat

Egyszerű, de nagyszerű megoldás lehet a mozgásukban korlátozott vagy idős emberek környezetét kapaszkodókkal ellátni. A fürdőszobában különösen jó szolgálatot tesznek a falra rögzített fémcsövek, hiszen itt nagy a csúszásveszély. Azonban érdemes lehet a lakás többi részét is biztonságossá tenni. A több méretben és kialakításban elérhető kapaszkodók ugyanis megelőzhetik a baleseteket.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »