Az antifák is ott lesznek Köln utcáin Szilveszterkor

A szélsőbalos csőcselék a rendőrség munkáját fogja ellenőrizni – alkalom adtán akadályozni – , mert szerintük rasszisták a rendőrök, amiért tavaly megregulázták a nőket zaklató bevándorlókat.

Mint ismert, 2015 szilveszter estéjén észak-afrikai és közel-keleti származású fiatal férfiak csoportosan zaklattak és bántalmaztak nőket a németországi Kölnben, a főpályaudvar környékén. A német országos sajtó csak 4-5 nap múlva közölt híreket az eseményekről, az elkövetők származásáról pedig kezdetben hallgatott.

Hasonló bűnesetek történtek Hamburgban, Stuttgartban, Zürichben, Salzburgban, Bécsben és Helsinkiben is.

Az eset után komoly bírálatok és támadások érték Angela Merkel német kancellárt és a német hatóságokat, mivel három napig igyekeztek hallgatni a történtekről. A sajtót is bírálatok érték, mert többnyire elodázóan beszélt a történtekről, másutt pedig tagadták, hogy ilyen jellegű támadások történtek volna Kölnben.

 

A rendőrséghez mintegy 1200 feljelentés érkezett, ebből kb. 500-at szexuális bűncselekmények miatt tettek. A német büntetőjogban a molesztálás, fogdosás csak akkor bűncselekmény, ha az az áldozat testi ellenállásával találkozik, a szóbeli tiltakozás még kevés, a bizonyítási eljárás ezért nehézségekbe ütközött.

Hírdetés

Tavaly már nem bízták a véletlenre az esetet a német rendőrök. Készültek az eseményre és határozottan léptek fel a bevándorlók ellen. A szervek a pályaudvaron már kiszedtek a tömegből minden gyanús elemet és megtisztították a várost a nem oda való személyektől.

“Intézményesített rasszizmus”

A “Köln a jobboldal ellen” nevezetű antifasiszta akciócsoport élesen kritizálta a kölni rendőrséget, hogy a szilveszteri szexuális zaklatásokkal kapcsolatban több észak-afrikai férfit vádoltak meg alaptalanul és ez szerintük rasszizmus.

„Reméljük, hogy az intézményesített rasszizmus – nevezetesen a faji alapú profilalkotás a rendőrség részéről, 2015 Szilveszterén – nem igazán Köln valódi arca . De, ha mégis, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy Köln ne maradjon így. A faji profilalkotás illegális! “

Ez ügyben az antifasiszták szervezete bejelentette, hogy ott lesz az idei eseményeken és figyelni fogják a rendőrség munkáját és, ha kell jogilag támogatják majd az érintetteket.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a tavalyi bűnmegelőzési akció megfelelő és szükséges volt. A kölni rendőrök “következetes beavatkozáson keresztül” hasonló bűncselekményeket elkövetőket fogtak el, mint a megelőző Szilveszteren. A faji profilalkotás vádját is elutasította.

Info-direkt.eu nyomán UltraInfo


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »