Az angolok benyújtották a számlát – a Nemzeti Bank is a multik oldalán áll

Az angolok benyújtották a számlát – a Nemzeti Bank is a multik oldalán áll

A neoliberális gazdasági sajtó fanfárja mellett most a magyar gazdaságot befolyásoló Nemzeti Bank is hitet tett az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény mellett. Íme az eredménye David Cameron baráti látogatásának.
 

A Brit Nagykövetség szerdán rendezett „Milyen módon nyerhet Magyarország és Európa a TTIP-pel?” címmel konferenciát Budapesten.

Iain Ferrier Lindsay, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete néhány nappal március 30-ai kinevezése után, máris ismertette David Cameron brit miniszterelnök véleményét:

„a jelenleg tárgyalás alatt álló Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum (Transatlantic Trade and Investment Pact, TTIP) nem csak a nagyvállalatoknak, hanem a kis- és középvállalatoknak is előnnyel jár, valamint a fogyasztók is nyernek vele, általa új, hosszantartó lendületet nyerhet az európai és az amerikai gazdaság”.

Itt még az angol hajol meg – Iain Ferrier Lindsay átadja megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ezt erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Nagy Márton, amikor kijelentette:

Magyarország egyértelműen pozitívan élheti meg a TTIP megkötését.

Elsősorban az autóipart tekintve, mivel az európai, a német járműipar versenyképesebb az amerikainál – osztotta meg véleményét.

Az MTI tudósításából kiderült, hogy konkrét számok is előkerültek. Ezek azonban már korábbról is ismertek voltak, és egyáltalán nem jelentenek érdemi gazdasági előrelépést főleg annak tekintetében, hogy ezért milyen árat kell fizetnünk.

A jegybank számításai szerint

a bruttó hazai terméket (GDP) 0,1-0,3 százalékponttal, az exportot 5-20 százalékkal növelné, és 6-22 ezer új munkahelyet teremthet a TTIP-hez csatlakozás – ismertette Nagy Márton. Mindez persze nem egyik napról a másikra következne be, hanem a ratifikálást követő tíz év során.

Hírdetés

Egyébként felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai országoknak vannak hagyományos iparágai (elsősorban az élelmiszeriparban), amelyeket nem biztos, hogy jó, ha „legyőznek” a piaci versenyben. Az Egyesült Államokban sokkal több integrált nagyvállalat van, amelyek szabadon belépve az uniós piacra letarolnák azt, míg Európában nagyobb a kkv-k aránya. Ezért nem biztos, hogy egészséges lenne „gyorsan, sokkszerűen” átvenni az egyezményt – vélekedett.

Hozzátette:

a megállapodásnak nem csak gazdasági, politikai vetülete is van, mivel az Egyesült Államok és Európa közeledését jelenti, míg Oroszország és Kína kimarad belőle.

David Cameron és Orbán Viktor a színfalak mögött (fotó: Béli Balázs – Alfahír)

Bojár Gábor, a Graphisoft és az Aquincum Technológiai Intézet alapítója úgy vélte, a verseny mindenképp jót tesz a piacnak, a termékfejlesztésnek és a fogyasztóknak.

„A protekcionizmus végső soron a védett termelőnek is rossz, mert rossz terméket állít elő”(!? – a szerk.).

A cégvezető szerint a tárgyalásokon az Európai Unió legnagyobb baja, hogy nem egységes, rengeteg egymással is versengő tárgyalópartner ül az asztalnál.

Nem mellékesen jegyezzük fel a magyar sajtóvisszhangot is, ezek közül talán a legmeghökkentőbb a neoliberális gazdasági szemléletet valló napi.hu cím választása:

„Munkahelyi boom jöhet – tízezrek juthatnak álláshoz itthon”.

Ugyanakkor, a kormánypárti MTI sem fukarkodott:

„Akár 20-30 ezer új munkahely is létrejöhet Magyarországon”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »