Az anarchista, rendbontó, szélsőbalos antifa csürhe ellen persze nem vezették be a jogszabályt…

A francia parlament szerdára virradó éjjel elfogadta véglegesen azt a törvénytervezetet, amely alapján a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket eltilthatják a további megmozdulásokon való részvételtől, az arc eltakarása pedig bűncselekménnyé válhat. A javaslatot a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen negyedik hónapja tartó, úgynevezett “sárga mellényes tüntetéseket kísérő erőszak” nyomán terjesztette a kormány februárban a nemzetgyűlés elé.

A javaslat alapján nemcsak bírói határozattal, hanem egyszerű prefektusi döntéssel eltilthatják a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket a további megmozdulásokon való részvételtől.

A határozat megsértése hat hónap szabadságvesztést és 7500 eurós pénzbüntetést vonhat maga után. A tervezet szerint szigorúbban büntetnék azokat, akik nem bejelentett tüntetéseket szerveznek, azok pedig, akik arcukat eltakarva jelennek meg egy megmozduláson, a jogszabály értelmében nem egyszerűen pénzbírsággal sújtható szabálysértést, hanem egy év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményt követnének el. A kormány célja az is, hogy a tüntetéseken okozott károkat ezentúl ne a kormány vagy az önkormányzatok fizessék ki az adófizetők pénzéből, hanem a rendbontóknak kelljen megtéríteniük a csoportosan elkövetett rombolások költségeit.

Hírdetés

A jobboldali többségű szenátusban már tavaly októberben megszavazott javaslatot a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen negyedik hónapja tartó, úgynevezett sárga mellényes tüntetéseket kísérő erőszak nyomán terjesztette a kormány februárban a nemzetgyűlés elé.

Akkor első olvasatban a kormánypárti képviselők többsége és a centristák, valamint az ellenzéki jobbközép szavazta meg, míg a teljes baloldal és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés ellene szavazott, a szabadságjogok szűkítéseként értékelve a jogszabály-tervezetet. Kedden második olvasatban a szenátus is jóváhagyta a kormány tervezetét.

A szöveget eredetileg a feketébe öltözött anarchista aktivisták, a „black blocs” csoportok ellen fogalmazták meg, amelyek évek óta szinte minden békés tüntetésen erőszakos cselekményeket kezdeményeznek. A kormány azonban januárban a sárga mellényes mozgalom megmozdulásait kísérő erőszakos cselekmények visszaszorítása érdekében tette magáévá a javaslatot.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »