Az amerikaiak szerint iráni gyártmányú rakétákkal támadták meg az egyik bázisukat Irakban (képek)

Az amerikaiak szerint iráni gyártmányú rakétákkal támadták meg az egyik bázisukat Irakban (képek)

Az amerikai hadsereg szerint iráni gyártmányú rakétákat használtak azok a támadók, akik megtámadták az egyik amerikai katonai bázist az iraki Kirkukban.

A K1 néven ismert bázis elleni támadásban egy amerikai biztonsági cég alkalmazottja meghalt és többen megsebesültek december 27-én.

A sajtóban több képet is közöltek, melyeket az iraki különleges erők készítettek a támadás elkövetői által hátrahagyott felszerelésről. Az iraki erők kezére került a támadáshoz használt rakétakilövő szerkezet is. A kilövő szerkezet 36 db 107 mm-es vetőcsőből áll, melyeket egy civil gépjármű platóján rejtettek el.

.

A csövekben találtak négy darab rakétát, melyeket nem sikerült kilőni. A szakértők szerint ezek 107 mm-es Fadjr-1 típusú, iráni gyártmányú rakéták. Ezek hatótávolsága 8 km és mindegyik egy-egy 7,9 kilogrammos robbanófejjel van felszerelve.

Hírdetés

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a támadók Iránból kaptak támogatást, hiszen a különböző terrorista csoportok nagy mennyiségben szereztek Fadjr típusú iráni rakétákat Szíriában a fegyverraktárak kifosztása során. A rakéták szintén nagy mennyiségben fordulnak elő Afganisztánban, ahol a kormány korábban vásárolt Irántól ilyen eszközöket.

Washington azonban ezt az információt az Irán elleni gyűlöletkampányhoz használja fel és ezzel akarja elhitetni mindenkivel, hogy a bázisukat iráni segítséggel támadták meg Irakban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmeztette is Iránt és a vele szövetséges iraki csoportokat, hogy ne merjenek amerikai érdekeltségeket megtámadni Irakban. Arra azonban nem sikerült választ adnia, hogy a megszálló amerikai erők miért vannak még mindig Irakban.

 Orientalista.hu – Al-Isfahani, (South Front)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »