Az amerikaiak politikája Európát a háború szélére sodorta – ellenzéki lapszemle

Gorbacsov

Egy interjúiban Gorbacsov a világ legnagyobb hagyományos fegyverkészletével is rendelkező Egyesült Államokat nevezte annak a leküzdhetetlen akadálynak, amely az atomfegyvermentes világ útjában áll.

Az amerikaiak hajthatatlanságát okolta azért, hogy a nukleáris leszerelési tárgyalásokat jegelték, és Európa a háború szélére sodródott. Gorbacsov elfogadja a Krím elcsatolását, ugyanakkor „nagyon buta és veszélyes” próbálkozásnak nevezte, ahogy a nyugat szankcióival meg akarja buktatni Vlagyimir Putyint.

Hírdetés

Szerinte az elnök megakadályozta Oroszország széthullását. Gorbacsovnak nem tetszik, ahogy Amerika visszatér régi politikájához, újrateremti ellenségképét, és egyedüli szuperhatalomként diktálna mindenkinek. Gorbacsov állást foglalt a németekkel való kapcsolatok rendezéséért.

Szergej Rogov akadémikus az USA és Kanada Intézet igazgatója szerint az új amerikai katonai stratégia az új hidegháború doktrínájának a megerősítése.

Ami már csak azért is érdekes, mert a korábbi hidegháborútól eltérően, most nincs két egymásnak feszülő rendszer, az ideológiai különbségek lekerültek a napirendről, viszont megmaradt a módszerek egész korábbi tárháza a fegyverkezési versenytől a gazdasági szankciókon át a propaganda támadásokig.
Népszava


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »