Az amerikaiak kelet-európai fegyverekkel látták el az iszlamistákat Szíriában

Az amerikaiak kelet-európai fegyverekkel látták el az iszlamistákat Szíriában

Az orosz nyelvű Eurasia című lap szerint Bulgária a legfőbb forrása a Szíriába érkező fegyvereknek, melyeket az amerikai erők a iszlamista csoportok támogatása céljából szállítanak.

A lap szerint a bolgár fegyvereket harmadik fél juttatta el az iszlamista csoportoknak Szíriába és nem a bolgár kormány tudomásával kerültek oda. A közvetítő fél pedig az Egyesült Államok volt, mely évekkel ezelőtt maga hozta létre ezeket a fegyveres csoportokat a szíriai kormány megbuktatása céljából.

A napilap forrásai szerint az amerikai kormány 2016-ban 98 millió dollár értékben vett fegyvereket Bulgáriától, melyeket azután a Szíriában harcoló terroristákhoz juttatott el. Ebben az évben kerültek az iszlamisták kezébe a Grad-típusú rakéták, valamint több -féle harckocsi elhárító rakéta és harckocsik ellen alkalmazható tüzérségi eszközök.

Hírdetés

Az amerikaiak ezen kívül lőszerrel is ellátták a szíriai nép ellen harcoló iszlamista szövetségeseiket. Bulgária huszonhárom tonna lőszert adott el egy amerikai cégnek, mely csatlakozott a British Chemring Military Products Company vállalathoz. Még ugyanazon év (2016) szeptemberében a szíriai hadsereg jelentős hadműveleteket folytatott Palmyra térségében ahol nagy mennyiségű fegyver szállítmányok kerültek elő, melyeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet használt. A fegyver szállítmány egy része amerikai fegyverekből állt.

A szíriai hadsereg hadműveletei során több terrorista is fogságba került. A Nyugat által támogatott iszlamistáknál nagy mennyiségű nyugati gyártmányú hadianyag volt. Katonai kommunikációs eszközök és különböző típusú fegyverek, köztük amerikai gyártmányú M 16-os karabélyok kerültek elő.

Orientalista.hu – Al-Isfahani


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »