Az amerikai vízumról beszélt Szijjártó Péter

Az amerikai vízumról beszélt Szijjártó Péter

A magyar állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba – ebben állapodott meg a magyar külgazdasági és külügyminiszter az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetőivel Washingtonban.

Szijjártó Péter elmondta: megállapodtak a vízummentesség hosszú távú fenntarthatósága érdekében szükséges magyar törvényhozási lépések listájáról, és ezeket a jövőben el is fogják végezni.

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy 36 olyan ország van a világon, amelynek állampolgárai számára nem kell vízum az Egyesült Államokba történő beutazáshoz.

Hírdetés

Szijjártó Péter kijelentette: biztonsági kérdésekben különlegesen mély megértés jellemzi egymással szemben a két kormányzatot. Mindketten az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a saját állampolgáraik és országuk megvédését, legfontosabb feladatnak pedig annak a jognak a fenntartását, hogy ki léphet be az országba, kikkel akarunk együtt élni. Mindkét ország jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében is, hogy meg tudja védeni a határait.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a magyar és az amerikai Exim Bank megállapodott beruházások, projektek közös finanszírozásáról. Ez azt eredményezi, hogy magyar és amerikai vállalatok még több fejlesztési forrást és még több hitelt, valamint hitelgaranciát felhasználva vághatnak bele közös beruházásokba akár az amerikai, akár a magyar piacon, vagy harmadik országok piacain is.

Az Egyesült Államokból érkező vállalatok a második legjelentősebb befektetői közösséget alkotják Magyarországon, 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyar embernek ad munkát. Az Európai Unión kívül az Egyesült Államok Magyarország második legnagyobb exportpiaca, tavaly 3,5 milliárd dollárért exportált oda termékeket és szolgáltatásokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »