Az amerikai szoftvercég alaposan helyretette az orosz kibertámadás mítoszát

Az amerikai szoftvercég alaposan helyretette az orosz kibertámadás mítoszát

A világ egyik legnagyobb digitális biztonságra szakosodott cége, a McAfee kategorikus hülyeségnek titulálta a feltételezést, miszerint állami szinten Oroszország állna az amerikai elnökválasztás kapcsán felmerült kibertámadás mögött, írja az RT.com.

Attól most tekintsünk el, hogy a kibertámadások eredményeként tulajdonképpen az történt, amit normál esetben az amerikai médiának kellett volna megtennie – valaki nyilvánosságra hozta Hillary Clinton és a demokraták mocskos titkait -, most már hetek óta a hogyanon pörög a teljes amerikai politika. A demokraták mellett a republikánusok Trump-ellenes szekciója is teljes lendülettel vetette bele magát a hidegháborús James Bond-éra kalandjait idéző történetbe (a sztori remekül beleillik az olyan fantazmagóriák sorába, mint például a „Medgyessy Péter titkos ügynökként harcba száll Magyarország kommunista elnyomói ellen”, vagy az „Irakban tényleg vannak tömegpusztító fegyverek, becsszóra” című opusz).

A csörte kapcsán az amerikai közélet olyan horrorisztikusan bugyuta alakjai másztak elő ismét a falvédő mögül, mint John McCain, republikánus szenátor, akinél csak Hillary Clinton vágyik jobban egy éles orosz-amerikai konfliktusra. A 80 éves politikus egy kongresszusi meghallgatáson ecsetelte, milyen sátáni módszerekkel avatkozott bele a virtuális világon keresztül Vlagyimir Putyin az Egyesült Államok belpolitikájába.

Igen ám, csak egy bökkenő van: a világ egyik legnagyobb biztonsági szoftvercége, a McAfee hamuba sült baromságnak tartja a szervezett, állami szintű orosz beavatkozás mellett felhozott hírszerzési érveket.

A biztonságtechnikai vállalat az RT-nek „a legfélrevezetőbb propagandaként” jellemezte az oroszellenes hangulatkeltést és tételesen cáfolta a titkosszolgálatok által felmutatott bizonyítékokat:

„Szerintük négy tény bizonyítja, hogy az oroszok állnak a hackelés mögött. Teljes badarság az egész. Elsőként, az (…) orosz nyelv megtalálható a maleware-ben. Másodikként, cirill billentyűzetet alkalmaztak. (Ezek szerint) a kriminalisztika már képes megállapítani, milyen típusú billentyűzetet használtak egy malware fejlesztésénél.”

Hírdetés

„Harmadrészt, a kód működéséért felelős szerkesztő program mindig időbélyegzőket hagyott. Az időbélyegzők egy időzónában voltak a moszkvai, szentpétervári és egyéb orosz helyszínek hivatalos nyitvatartási idejével. Negyedrészt pedig, az IP cím egy orosz címre mutatott.”

A vaskos iróniától csöpögő nyilatkozat lényege tehát, hogy a támadás annyira amatőr volt, hogy a nagyon is létező és nagyon is veszedelmes orosz kiberhadseregnek minden joga megvan rá, hogy megsértődjön, amiért őket gyanúsítják vele.

A McAfee szerint az orosz kibertámadás toposza vagy oroszellenes propaganda, aminek az a célja, hogy Moszkva ellen hangolja az egyszerű embereket, vagy az amerikai nemzetbiztonsági szervek olyan naivak és alkalmatlanok, hogy mindenkit azonnal ki kellene rúgni tőlük.

A cég szakértői szerint kizárt, hogy a támadás szervezett lett volna:

„A (demokratákat) ért hackertámadást egy másfél éves malware-rel hajtották végre. (…) Ezt egy mindenkitől független kölyök csinálta, aki letöltött egy programot. Ez nem egy szervezett támadás volt, és biztos, hogy nem egy nemzetállam követte el.”

A szakemberek szerint, azt a nemzetbiztonsági ügynököt, aki ennyire gyermeteg módszerekkel dolgozik és ilyen ordító hibákat vét, „öngyilkosságra terjesztenék föl”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »