Az amerikai szankciók a ZTE elevenébe találtak

Messzemenő következményei lehetnek a kínai ZTE mobil távközlési vállalatra kivetett amerikai szankcióknak, mivel az alkatrész- és szoftverbeszerzésre elrendelt hét éves tilalom akár az Android operációs rendszer használatának lehetőségétől is megfoszthatja. 

A washingtoni kereskedelmi minisztérium a hét elején hét éves időtartamra tilalmat rendelt el amerikai alkatrészek és szoftverek értékesítésére a kínai ZTE Corp. mobil távközlési technológiai konszernnek, mivel az nem tartotta be az iráni embargó megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása fejében létrejött megállapodást.

A tilalom miatt elképzelhető, hogy a kínai távközlési konszernnek fel kell hagynia a Google Android operációs rendszerének a használatával is mobil készülékeiben.

Hírdetés

Egy, az ügy részleteit jól ismerő forrás arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy a Google anyavállalata az Alphabet Inc. és a ZTE Corp. között már folynak az egyeztetések a minisztériumi rendelet lehetséges következményeiről, de még nem jutottak közös nevezőre abban a kérdésben, hogy a tilalom mennyiben érinti az Android operációs rendszer használatát.

Hírügynökségi megkeresésre a Google nem nyilatkozott az ügyben, a ZTE szóvivője pedig nem volt elérhető.

Az IHS Markit piackutató intézet statisztikái szerint a ZTE tavaly 46,4 millió okostelefont értékesített és ezzel a hetedik legnagyobbnak számít az Android operációs rendszeren futó készülékek gyártóinak a rangsorában.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »