Az amerikai radarromboló rakéta megvakította az oroszokat

Az amerikai radarromboló rakéta megvakította az oroszokat

A Harkiv környéki ukrán előretörés felveti a kérdést, hogy az orosz légi felderítés miért nem észlelte a csapatmozgásokat.

Harctéri beszámolók szerint a kelet-ukrajnai előretörés sokat köszönhet az amerikai HARM (High-speed Anti Radiation Missile) radarromboló rakétáknak. Az 1980-as években kifejlesztett HARM egy levegő-föld indítású harcászati rakéta, amit az aktív, elektromos kisugárzással működő légvédelmi radarrendszerek ellenvetnek be, a fegyver képes az orosz radarok által kibocsátott jelek alapján képesek felkutatni és megsemmisíteni a célpontot.

Hírdetés

A radarromboló rakéták jelenléte miatt az orosz csapatok kétszer is meggondolják, mielőtt bekapcsolják radarjaikat: amint megjelenik egy radarjel, azt a rakéta beméri egy közel 50 kilométeres körzeten belül, a jel forrását elmenti, majd becsapódik. A fegyverbe egy passzív radart és egy aktív, milliméteres hullámhossz-tartományban működő keresőt (EHF radart) is beépítettek, amikkel képes a kikapcsolt radarok nagy megbízhatósággal való megsemmisítésre is. Az Egyesült Államok AGM-88 HARM speciális rakétákkal fegyverezte az ukrán védelmi erőket teljes titokban. Az új eszközök nehéz helyzetbe hozzák az orosz légvédelmet és légierőt, akár mélyen az ellenséges vonalak mögött is el lehet pusztítani velük az orosz hadsereg radarjait.

(G7, ú, shz)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »