Az AMERIKAI NÉGEREK már Kolombusz Kristóf (!) emlékművét verik széjjel…

1792-ben emelték azt a márvány emlékművet Baltimore-ban, amit szétverve találtak a park látogatói – írja egy helyi lap. A rongálás után két papírlapot találtak az emlékmű közelében, az egyik úgy szól, hogy Rasszimus – Döntsd le!, a másik pedig úgy, hogy A jövő a faji és gazdasági igazságosság.

Később videó is kiderült az akcióról, amin egy fekete kapucnis személy nagy kalapáccsal töri a felfedező-kalandor emlékművét, és néhány érdekes helyesírással a videóra vetített mondatból képet kaphatunk az aktivisták világnézetéről is. Eszerint igazából Kolombusz tehet arról, hogy az európai kapitalizmus maga alá gyűrte az amerikai kontinenst. És valójában ezt a szobrot azért állították a huszadik században, jegyzi meg a videó helytelenül, mert választ akartak adni az „afroamerikai” polgárjogi mozgalmakra.

Hírdetés

Az USA-ban most nagy vita a köztéri szobrokról. Egy sor városban úgy döntöttek, hogy eltüntetik a rabszolgatartásért polgárháborút folytató Dél emlékműveit, éppen egy ilyen szobor védelmében tartott náci-KKK-szélsőjobbos tüntetés elleni tüntetésből lett a múlt heti charlottseville-i, terrorista gyilkosságba fajuló összezördülés.

Donald Trump nagy meglepetésre egy ideig úgy tűnt, hogy kiáll a déli szobor mellett tüntetők oldalán, és többek között arra is utalt, hogy ha ledöntik a déli Lee tábornok szobrát, akkor George Washington is sorra kerülhet. A jelek ebben most igaza volt, és egy nagyobb ugrással máris eljutottunk Kolombusz Kristófig.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »