Az amerikai nagykövet ismét kiakadt Orbán Viktor miatt

Az amerikai nagykövet ismét kiakadt Orbán Viktor miatt

David Pressmantől menetrendszerűen jött az újabb bírálat.

Aggodalomkeltőnek nevezte David Pressman amerikai nagykövet, hogy Orbán Viktor március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat – írta meg a Népszava, amelynek újságírója Szegedre kísérhette el a diplomatát. A „bizalmas beszélgetésekről” az amerikai nagykövetség engedélyével a szociáldemokrata napilap annyit azért elárult, hogy David Pressman szerint

szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika.

 

Az nem teljesen egyértelmű, hogy a diplomata Orbán Viktor milyen kijelentésére utal. A magyar miniszterelnök a kormánypárti frakciók előtt tartott ülésen februárban valóban azonosított ellenfeleket, ezek között azonban nem szerepelt az Egyesült Államok. A kormányfő három csoportot nevezett meg:

Az amerikai nagykövet nehezményezte, hogy – legalábbis az ő meglátása szerint – az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. Szerinte az ezzel kapcsolatos aggályokban kétpárti egyetértés van az Egyesült Államokban, és teljes konszenzus a nemzetbiztonsági körökben, sőt az ellenzéki Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja a magyar vezetéssel kapcsolatban.

Hírdetés

Szerinte ezek alapján a Fidesz hiába bízik abban, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás kimenetele fordulatot hoz a kétoldalú kapcsolatokban.

 

A Népszava szerint a diplomata egy kéttannyelvű gimnáziumban és a Szegedi Tudományegyetemen is beszélgetett a diákokkal. A tanintézményeken kívül felkereste a szegedi zsinagógát, a Szegedi Kortárs Táncegyüttest, illetve az önkormányzatot, ahol tárgyalt Botka László egykori MSZP-s szegedi polgármesterrel, egy kávézóban pedig egy meg nem nevezett LMBTQ  jogvédő szervezet képviselőjével.

Az amerikai nagykövettől egyébként lassan menetrendszerűen érkeznek a magyar kormányt bíráló megjegyzések. Legutóbb azt kritizálta, hogy Orbán Viktor a közösségi médiában támogatásáról biztosította Donald Trump volt amerikai elnököt, akivel személyesen is jó kapcsolatot ápol. Korábban arra figyelmeztetett, hogy „a magyar kormány a Kremlhez hasonlóan reagál a külső bírálatokra”, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nehezményezte, hogy Washington bírálta a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtószabadságot, valamint az országban szerintük tapasztalható magas korrupciót.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Facebook/US Embassy Hungary/Janka Szitas)

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »