Az amerikai legfelsőbb bíróság megakadályozta a bevándorlókat védő program megszüntetését

Az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott ítéletével egyelőre megakadályozta Donald Trump amerikai elnök kormányzatának arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megszüntesse az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA programot.

A DACA (Elhalasztott intézkedés a gyermekkorban érkezetteknek) nevű programot 2012-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama hívta életre. A programban részt vevők jogszerűen folytathatnak tanulmányokat és vállalhatnak munkát az Egyesült Államokban. Mintegy 649 ezer, elsősorban latin-amerikai – az Egyesült Államokban álmodozók nemzedékének nevezett – fiatal vett részt a programban. A bíróság mostani döntése azt jelenti, hogy védelmük továbbra is fennmarad, nem toloncolhatják ki őket, ugyanakkor kétévente meg kell hosszabbítaniuk munkavállalási engedélyüket.

Az amerikai igazságügyi miniszter 2017 őszén jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a DACA programot. A kormányzati érvelés szerint a program megkerüli az érvényes bevándorlási törvényeket. A többségben konzervatív bírákból álló testület 5-4 arányú döntésével azonban most fenntartotta az alsóbb fokú bíróságokon született határozatokat. A legfelsőbb bíróság állásfoglalása szerint a kormányzati intézkedés "önkényes és szeszélyes" volt a szövetségi közigazgatási eljárásról szóló törvény hátterével.

A konzervatív John Roberts főbíró, aki a bíróság négy liberális tagjához csatlakozott, az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a bíróság nem arról dönt, hogy a DACA program vagy annak megszüntetése jó politika-e. Mint mondta, kizárólag azt vizsgálják, hogy a kormányzat eleget tett-e eljárásjogi kötelezettségeinek azzal, hogy észszerű magyarázattal szolgál intézkedésére.

A törvényszék négy konzervatív bírája ellenvéleményt fogalmazott meg. "A mai döntést annak kell venni, ami: egy politikai vita elkerülésére irányuló, de egyébként jogilag kifogástalan döntésnek" – húzta alá Clarence Thomas főbíró, aki szerint a DACA önmagában alapvetően törvényellenes.

Hírdetés

"A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a DACA program résztvevői továbbra is az Egyesült Államokban maradhatnak és dolgozhatnak anélkül, hogy naponta a kitoloncolástól kellene tartaniuk" – hangsúlyozta az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet, amely egyben figyelmeztetett arra, hogy a program bíróság törvényszék gyakorlatilag lehetőséget biztosított a kormányzatnak arra, hogy egy jóval részletesebb indoklással ismét megpróbáljon véget vetni a programnak.

"Amerika a remény és a lehetőség földje, s ennek a döntésnek köszönhetően sokak számára reménysugár marad" – hangoztatta Letitia James New York-i főügyész, aki a DACA program fenntartásának egyik élharcosa.

Donald Trump Twitter-üzenettel reagált a legfelsőbb bíróság utóbbi napokban született döntéseire, köztük erre is. "A legfelsőbb bíróságnak ezek a borzalmas és politikailag motivált döntései olyanok, mintha sörétes puskával lőnék arcon azokat az embereket, akik büszkén mondják magukat republikánusoknak és konzervatívoknak" – írta az elnök. "Több (konzervatív) bíróra van szükségünk, különben elveszíthetjük a 2. alkotmánykiegészítést és minden mást is. Szavazz Trumpra 2020-ban!" – tette hozzá az elnök a fegyverviseléshez való jogot rögzítő alkotmánykiegészítésre utalva.

Azt is leszögezte: meg kell találni a jogi megoldást annak érdekében, hogy a DACA keltette helyzet az általa kívánatosnak tartott módon rendeződjön.

A legfelsőbb bíróság hétfőn arról foglalt állást, hogy a munkahelyi diszkrimináció tilalmát kimondó törvény oltalma kiterjed a saját nemükhöz vonzódók és a transzneműek (LMBT) közösségének tagjaira is.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »