Az amerikai külügyminiszter Közép-Európa látogat – Pozsonyt elkerüli…

Az amerikai külügyminiszter Közép-Európa látogat – Pozsonyt elkerüli…

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Közép-Európában tesz látogatást, ám Pozsonyt és Budapestet elkerüli. Augusztus 11. és 15. között Plzeňbe, Prágába, Ljubljanába, Bécsbe és Varsóba utazik hivatalos találkozók keretében.

Plzeňben Tomáš Petríček cseh külügyminiszterrel találkozik, megemlékeznek majd a második világháború végéről. Prágában pedig Andrej Babiš kormányfővel tárgyal majd a nukleáris energetika kérdéseiről, illetve Oroszország és Kína „feltartóztatásáról”.

A szlovén fővárosban, Ljubljanába augusztus 13-án Borut Pahor szlovén elnökkel és Janez Jans szlovén kormányfővel találkozik, tárgyalusok Szlovénia és az USA szorosabb együttműködése lesz többek között a nuklerási energiaágazat területén.

Hírdetés

Egy nappal később Bécsben Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel illetve Sebasttian Kurz osztrák kancellárral egyeztet a két ország stratégiai kapcsolatáról és a régió biztonságpolitikájáról. Bécsben találkozik továbbá Rafael Gossival, a Nemzeti Atomenergia Ügynökség főigazgatójával.

Augusztus 15-én találkozik az USA legfontosabb térségbeli szövetségese, Lengyelország kormányfőjével, Mateusz Morawieczkivel és a lengyel külügyminiszterrel, Jacel Czaputowiczcsal. A katonai-védelmi együttműködéseken túl az 5G technológiai kérdéseiről, infrastrukturális beruházásokról és a Három Tenger kezdeményezésről (Intermarium)  esik majd szó köztük. Pompeo találkozik majd a nemrég újraválasztott lengyel államfővel, Andrzej Dudával is.

Pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »