Az amerikai külügy "zavarba ejtőnek" tartja az orosz kormány döntését

Az amerikai külügy "zavarba ejtőnek" tartja az orosz kormány döntését

Az amerikai külügyminisztérium rövid közleményben nevezte „zavarba ejtőnek”, hogy az orosz kormány két amerikai szervezetet nemkívánatosnak minősített.

A rövid közleményt John Kirby külügyi szóvivő írta alá. A szóvivő leszögezi: „mélyen zavarba ejt bennünket az orosz kormány döntése, mely szerint a Nemzetközi Republikánus Intézetet (IRI) és a Médiafejlesztési Befektetési Alapot (MDIF) úgynevezett nemkívánatos intézményekként jelölte meg. Az IRI és az MDIF szerte a világban a nyitottságot, a kormány iránti bizalom kialakítását, és a sajtószabadságot segíti elő. Azokat az elveket, amelyeket Oroszországnak elősegítenie és nem elnyomnia kellene”.

Hírdetés

A külügyi közlemény hangsúlyozza, hogy Oroszország népe megérdemli az átlátható és felelős kormányzást, a törvény előtti egyenlő bánásmódot. Majd John Kirby így fogalmaz: „ismételten arra szólítjuk fel az Oroszországi Föderáció kormányát, hogy tartsa magát nemzetközi kötelezettségeihez, amelyek előírják az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok biztosítását és számolja fel a civil társaságok fontos munkáját korlátozó intézkedéseket Oroszországban”.

Moszkvában az orosz főügyészség csütörtökön jelentette be, hogy ez a két amerikai nemkormányzati szervezet nemkívánatos orosz földön. A főügyészség indoklása szerint ugyanis e két szervezet „az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjait és az állambiztonságot veszélyezteti”.

Az orosz igazságügyi minisztérium korábban már öt amerikai – vagy részben amerikai – nemkormányzati szervezetet tett tiltólistára. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »