Az amerikai közszolgálati rádióban botrányos felvételt adtak le Trump tanácsadójáról

Az amerikai közszolgálati rádióban botrányos felvételt adtak le Trump tanácsadójáról

Az amerikai közszolgálati rádió műsort sugárzott pénteken Donald Trump elnök terrorellenes tanácsadójáról, a magyar származású Gorka Sebestyénről, és ebben bejátszotta Gorka telefonos magánvitáját egy terrorellenes szakértővel.

A kiabálásba fulladó telefonos magánbeszélgetés, amelyet a közszolgálati rádió (NPR) bejátszott, a fehér házi tanácsadó és Michael Smith szakértő között zajlott, Smith készített róla hangfelvételt és hozta azt nyilvánosságra. Gorka hívta fel Smith-t, hogy kérdőre vonja, mert bírálta a megnyilvánulásait.

Az Észak-Karolinában élő Smith, aki a terroristák internetes toborzó módszereinek jó ismerője és kongresszusi politikusok tanácsadója, több Twitter-bejegyzésben is bírálta Gorka álláspontját, amatőrnek nevezte őt, és kétségbe vonta alkalmasságát arra, hogy terrorellenes tanácsadó legyen az elnök mellett. Gorka a magántelefonján hívta fel őt, és kilátásba helyezte, hogy a Fehér Ház ügyvédeivel pert indít ellene a bírálatokért és a minősítésért. Aztán meghívta a Fehér Házba, hogy szemtől szemben megvitassák nézetkülönbségeiket. Másnap viszont lemondta a meghívást azzal az indokkal, hogy az őt ért bírálatok egyúttal a Fehér Házzal szembeni kritikát is jelentik.

Hírdetés

Az NPR a műsorba meghívta a Heritage Alapítvány egyik katonai szakértőjét, James Carafanót, aki védelmébe vette Gorkát. „Olyasvalaki ő, akit hosszú időn keresztül kizártak a fősodratú közbeszédből, s ha van valami, amiben nagy gyakorlata van, akkor az az, hogy nem hagyja magát mellőzni” – kommentálta a vitát Carafano.

A közszolgálati rádió, amely brit bevándorlónak nevezi a 46 éves Gorkát, megjegyzi, hogy a tanácsadó tavaly megjelent, Legyőzni a dzsihádot: a megnyerhető háború című könyve bestseller lett, bár a szerzőt Washingtonban nem különösebben ismerték azelőtt, hogy csatlakozott a Fehér Ház tanácsadói csapatához.

Megszólaltatta a rádió Paul Pillar volt terrorelhárítót is, aki jelenleg a Georgetown Egyetemen oktat. Pillar szerint Gorka egy showman, akit „a komoly akadémiai közegben nem vesznek komolyan terrorellenes szakértőként vagy a nemzetközi politika elemzőjeként”.

Gorka Sebestyén – vagy ahogyan az Egyesült Államokban hívják: Sebastian Gorka – 1970-ben született Londonban, magyar emigránsok gyermekeként, s második diplomáját a Corvinus Egyetemen szerezte. Rövid ideig Magyarországon is élt, 2006-ban Piliscsabán indult a polgármesteri székért, de aztán úgy döntött, hogy amerikai feleségével együtt az Egyesült Államokban telepedik le. A washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott, rendszeres szerzője volt a Breitbart News hírportálnak, és rendszeres vendége a Fox televíziónak. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »