Az amerikai erők végeztek az Iszlám Állam vezetőjével

Az amerikai erők végeztek az Iszlám Állam vezetőjével

Csütörtökre virradóan az Egyesült Államok különleges egységei megölték az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Ibrahim al-Hásemi al-Kurejsit – közölte Joe Biden amerikai elnök.

„Tegnap este az amerikai katonai erők Szíria északnyugati részén sikeresen végrehajtottak egy terrorellenes hadműveletet, hogy megvédjék az amerikai népet és szövetségeseinket, ezzel biztonságosabb hellyé téve a világot”– idézi a Guardian Joe Biden amerikai elnököt. A cikkben olvasható a Pentagon korábbi közlése, miszerint a nyugat-szíriai Idlib tartományban végrehajtott kommandós támadásban több magas rangú dzsihadistát is likvidáltak.

Hírdetés

Az elnöki közleményben ugyanakkor nem tértek ki azokra a helyi hírekre, amelyek szerint összesen 13-an haltak meg a rajtaütésben, köztük több gyermek is. A helyszínen készült fotók szerint gyakorlatilag csak romhalmaz maradt abból az épületből, amelyre lecsaptak az amerikai katonák. A környékbeliek beszámolói szerint az amerikai alakulatok három helikopterrel érkeztek a szír városba, előbb rakétákkal lőtték az épületet, majd a katonák behatoltak, hogy levadásszák az Iszlám Állam vezetőjét.

Kurejsi azután lett a terrorszervezet vezetője, hogy elődjét, Abu Bakr al-Bagdadit szintén amerikai katonák likvidálták egy villámtámadás során 2019-ben. Al-Bagdadi volt az, aki a 2010-es évek közepén a Szíriából és Irakból kihasított területen kikiáltotta az iszlám kalifátust, és ezzel létrehozta az Iszlám Államot. A megszállt területeken szigorú iszlám törvénykezést vezettek be, mindenféle ellenállást megtoroltak. A szélsőségek uralmának az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció vetett véget, amelynek egyértelmű lezárását al-Bagdadi halála jelentette.

A dzsihadista fegyveresek szétszóródtak a Közel-Keleten, ám az utóbbi időben egyre több csoport szivárgott vissza a mostani akció térségébe, a szíriai Idlib tartományba. De utóvéderőik rejtőzködnek az iraki és szíriai határvidéken is, és onnan hajtanak végre kisebb támadásokat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »