Az amerikai Blackwater vállalat kivonja zsoldosait Jemenből

Az amerikai Blackwater vállalat kivonja zsoldosait Jemenből

Médiajelentések szerint az amerikai Blackwater cég arra készül, hogy a Jemenben elszenvedett legutóbbi súlyos vereségei után kivonja csapatait az arab országból. 

A Blackwater biztonsági cég kedden úgy döntött, hogy visszavonja támadóerőit a hegyvidéki Ta’iz tartomány Thubab kerületének Al-Amri térségéből, számolt be szerdán az arab nyelvű Bemanian hírportál.

A Blackwater döntésére azt követően került sor, hogy haderejük súlyos vereségeket szenvedett az al-Amri fronton. Összesen hét zsoldosukat ölték meg és harminckilenc másik megsebesült.

Egy katonai tisztviselő arról számolt be vasárnap, hogy az elmúlt napokban a hadseregnek és a népi haderőknek sikerült ellenőrzésük alá vonni al-Amri hegyvidéki térségét, megtisztítva a körzetet az agresszív zsoldosoktól és megszálló erőktől.

A művelet a zsoldosok és megszállók részéről sok áldozattal járt és mikor elmenekültek a területről, nagy mennyiségű fegyvert és lőszert, valamint katonai járművet hagytak maguk mögött, -tette hozzá.

Időközben az arab nyelvű Sahafah24 azt írta honlapján, hogy az amerikai Blackwater vállalat 49 százaléka az Egyesült Arab Emírségek uralkodó családjának tulajdona.

A csúfos vereséget követően az Egyesült Arab Emírségek kormánya öt repülőgépet küldött Ádenbe, hogy kivonja a Blackwater zsoldosait.

Korábban, január 31-én tíz Blackwater zsoldost, köztük azok amerikai parancsnokát ölték meg a jemeni hadsereg erői a népi erőkkel, a Lahij délnyugati tartományában lévő hadállások ellen indított támadásban. Több Apache és Typhoon helikopter is megsemmisült a jemeni támadás során.

Hírdetés

Lahij tartományban a jemeni erők Tochka rakétákkal csapást mértek a támadók egy csoportjára al-Anad katonai bázisnál is, megölve kétszáz szudáni Blackwater zsoldost és az új amerikai parancsnokukat, Nicolas Petras ezredest. Több olajszállító mellett szintén több Apache és Typhoon helikopter semmisült meg, emellett a Blackwater erők harcászati információs központját és a Blackwater erők házait is elpusztították a tamadás során.

Ezt megelőzően, decemberben egy jemeni Tochka rakéta csapódott a Szaúd-Arábia vezette koalíció parancsnoki központjába, a Ta’iz tartományban található Sha’ab al-Jen régióban Bab al-Mandeb közelében és több mint százötven koalíciós katonát ölt meg, beleértve huszonhárom szaúdit és az Egyesült Arab Emírségek kilenc katonáját és tisztjeit.

Január 17-én a jemeni erők rakétatámadást indítottak egy szaúdi vezetésű irányító központ ellen is, ami több mint százhúsz zsoldos halálát okozta, akik között voltak szaúdi, amerikai, valamint az Emirátusokból származó tisztek.

“Negyvenhat szaúdi zsoldos, tizenegy az Emirátusokból és kilenc Szaúd-Arábiából származó tiszt, valamint az amerikai Blackwater vállalat tizenegy külföldi parancsnoka volt azok között, akiket megöltek a támadásban”, nyilatkozta akkor Ali al-Houthi, az Ansarullah Mozgalom egyik vezetője az FNA részére.

Houthi kiemelte, hogy hat Apache és a négy Black Hawk helikopter, valamint négy rakétákkal felfegyverzett drón is megsemmisült a támadásban, továbbá a kémműholdakkal és repülőgépekkel felszerelt kommunikációs parancsnoki központot is teljes egészében elpusztították.

Al-Houthi azt is mondta korábban, hogy rakétatámadás érte a szaúdiak főhadiszállásaként szolgáló al-Bairaq katonai bázist, melyet a jemeni hadsereg és népi erők jelentős hírszerzési és katonai eredményeként jellemzett.

“A Tochka rakéta nagy pontossággal ért célba és a szaúdi vezetésű haderőkből tízzel végzett, köztük egy magas rangú szaúdi parancsnokkal, aki csak tegnap érkezett a bázisra”, – mondta.

Houthi hozzátette, hogy a súlyos károk mellett nagy mennyiségű fegyver és katonai felszerelés is megsemmisült a támadás során.

Orientalista.hu – (Farsnews, Saba Net, Persianews)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »