Az amerikai álom haldoklik

Az amerikai álom haldoklik

Egykoron a saját lakás jelentette az amerikai álmot, de az utóbbi időben a lakástulajdonosok száma az USA-ban csökkenő tendenciát mutat.

A csúcspontot valamikor az utóbbi évtized közepén érte el, tehát még bőven a lakáshitel-buborék közepette. A 2008-ban kezdődő világválság azonban itt is érezteti hatását.

A jelenség főleg a középkorúakat érinti, akik az olcsó hitelek korában túlságosan drága házakat vásároltak, majd amikor beütött a krach, meg kellett válniuk az ingatlanuktól.

És hiába nyomtatott a Fed éveken keresztül annyi papírpénzt, nem értek el vele semmilyen változást.

Hírdetés

De ez még nem minden. Amerikára szeretnek úgy tekinteni, mint az az ország, ahol néhány zsíros hajú fiatal egy garázsból kiindulva milliárdokat kaszálhat, a 30 éven aluliak körében azonban soha nem látott mélypontra zuhant a valamilyen vállalkozásban részesedéssel rendelkezők aránya. 1989-ben, amikor először mértek ilyen adatot, még 10,6% volt az arányuk, 2010-ben 6,1%, 2013-ra viszont ez a szám 3,6%-ra csökkent.

2013-ban az új vállalkozók között a 20 és 34 év közöttiek 22,7%-ot tettek ki, szemben a tíz évvel azelőtti 26,4%-kal.

És hogy miért? Egyik elsődleges oka a költségek. Ugyanis az amerikai 30 év alatti háztartások átlagos nettó vagyona 2007 óta 48%-ot zuhant, 44 354 dollárra.

A másik ok pedig az alacsony kockázatvállalási hajlandóság. A 25 és 34 év közöttiek 41%-a nyilatkozta azt, hogy a kudarctól való félelem tartja vissza a vállalkozástól, szemben a 2001-es 23,9%-kal. Talán közrejátszhat a magas diákhitel-arány, a szabályozói környezet és az, hogy láthatták a szüleiket tönkremenni az utóbbi 15 év válságainak hála.

forrás:( Via Busniess Insider , Wall Street Journal )

orientalista.hu  Jack Fall 


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »