Az Amerika-barát milíciák napi 14 ezer hordó olajat lopnak ki Szíriából

Az Amerika-barát milíciák napi 14 ezer hordó olajat lopnak ki Szíriából

Az Egyesült Államok által támogatott kurd ,,Szíriai Demokratikus Erők (SDF),, nevű milícia napi 14 ezer hordó olajat lop el a szíriai olajmezőkről, melyek, az észak-keleti Hasakah kormányzóság területén találhatóak – nyilatkozta  szombaton Ghassan Halim Khalil Hasakah kormányzója,   a libanoni Al-Akhbar híroldalnak.

A tartomány vezetője szerint a kurd milíciák az amerikai hadsereg segítségével juttatják ki az ellopott olajat Szíriából.

A szíriai hírszerzés információi szerint az Amerika-barát milíciák Taramish, Tigris és Al-Malikiyah térségéből szereznek üzemanyag szállító teherautókat és azokkal csempészik ki az olajat Szíriából Irakba.

A kormányzó azt is elmondta, hogy a milíciák az illegálisan létrehozott Al-Mahmoudiyah határátkelőt használják az olaj Irakba juttatására.

Az SDF az olajból szokott küldeni az általa megszállás alatt tartott szíriai területekre is. Az Egyesült Államoktól azt a parancsot kapták, hogy vigyázzanak arra, hogy az olaj nehogy a szíriai kormány kezére kerüljön.

Hírdetés

Amíg a szíriai emberek a hidegtől és az élelmiszer hiánytól szenvednek, addig az amerikaiak ellopják az ország természeti kincsének és egyik legfőbb bevételi forrásának számító olajat. Így büntetik kollektíven a szíriai népet, amiért az nem volt hajlandó elfogadni az Egyesült Államok által ellenük küldött terrorszervezetek uralmát.

A szíriai olaj elrablását tavaly az amerikai Kongresszus külkapcsolatokért felelős bizottsága is vizsgálta. Mike Pompeo korábbi amerikai külügyminiszter azonban a bizottsági meghallgatáson annyit mondott, hogy az SDF által megszállt észak-kelet szíriai területeken egy amerikai olajipari vállalat termeli ki az olajat.

Szerinte azonban minden törvényes keretek között működik, tehát őt nem zavarta a megszállás és a természeti kincsek ellopásának ténye.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »