Az almafa metszése

Az almafa metszése

Az almatermésűeket egész télen metszhetjük, mert a csonthéjasokkal ellentétben (kajszi-, őszibarack, cseresznye) nem érzékenyek a fagyra. Az alma (Malus) a rózsafélék családjába tartozó nemzetség. Ahhoz, hogy az almafa életerős, egészséges és rendszeresen termő legyen, elengedhetetlen a metszése.

A téli metszés legoptimálisabb ideje január–február. Fontos, hogy a metszés ideje alatt -5 °C-nál ne legyen hidegebb.

A megfelelő metszésre a fa minden életszakaszában szükség van. A fiatal suhángból metszéssel alakíthatjuk ki a fa jövőbeli alakját. Karbantartó metszéssel a fát szellőssé tesszük, a túl sűrűre növő ágakat kimetsszük, alakítjuk, hogy széles orsóformát hozzunk létre. Az idősebb fáknál fiatalító metszést alkalmazunk, az idősebb ágakat eltávolítjuk, és fiatalabb, termő karokat alakítunk ki. A beteg, letört vagy sérült ágakat eltávolítjuk.

Az almafa koronájának a legelterjedtebb formája az orsó- vagy a piramisalakzat. Lényege, hogy van egy középső tengely, körülötte 3-4 oldalág, amelyek 60–90 fokos szöget zárnak be.

A hajtások visszavágása elősegíti az elágazódást.

Hírdetés

Általában harmadára, maximum a felére vágunk vissza minden ágat, ügyelve arra, hogy kifelé álló rügyre történjen a metszés.

Idősebb fáknál, ha már megvan a koronaalakítás, igyekezzünk úgy metszeni, hogy a fa megtartsa a széles, szellős alakot. Először a konkurens ágakat távolítsuk el, amik befelé nőve zavarják a korona szerkezetét. Ügyeljünk arra, hogy steril, éles metszőollót használjunk, hogy sima metszési felületet hagyjunk magunk után. A vastagabb ágak eltávolítására fűrészt használjunk.

A vastag ágat igyekezzünk mindig ággyűrűben eltávolítani, tehát a törzshöz teljesen közel, hogy az kellőképpen beforrjon. Ha túl távol vágjuk, csonkokat hagyunk, ahol hamar bejutnak a kártevők és betegségek a fa belsejébe, ami előbb-utóbb a fa pusztulását okozhatja. Metszés után a nagyobb sebfelületeket kezeljük le sebkezelő balzsammal.

Bármilyen gyümölcsfajra érvényes, hogy ha szakszerűen szeretnénk metszeni, fontos ismernünk az egyes rügyeket (levélrügy, termőrügy, rejtett rügy, alvórügy stb).

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/3. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »