Az államfő azt kéri, hogy a tárcája gondoskodjon az egészségügyi dolgozók motiválásáról

Az államfő azt kéri, hogy a tárcája gondoskodjon az egészségügyi dolgozók motiválásáról

Zuzana Čaputová államfő kedden a súlyos járványügyi helyzet miatt levélben kereste meg Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-minisztert. Február 23-án Zuzana Čaputová államfő Boris Kollár (Sme Rodina) házelnökkel és Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnökkel is találkozik.

A szekvenálási módszer bevezetése mellett azt kéri Zuzana Čaputová, hogy az egészségügyi tárca gondoskodjon az egészségügyi dolgozók motiválásáról. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta kedden, február 23-án.

Az elnök asszonyt azoknak a tudósoknak a javaslatai inspirálták a levél megírására, akiket múlt héten fogadott az elnöki palotában. Ezen javaslatokkal összhangban a levélben azt kéri az egészségügyi minisztériumtól, hogy biztosítsa a koronavírus új mutációinak kimutatására szolgáló, ún. szekvenálási eljárást.

Hírdetés

„Sürgősen tudnunk kell, hogy állunk. Tudnunk kell, milyen veszélyes vírusmutációkkal állunk szemben, és hogy ezek mennyire elterjedtek” – fogalmaz Čaputová a levélben, hozzátéve: az új mutáció elterjedéséről tanúskodó adatok kulcsfontosságúak, mert ezek segítenek eldönteni, milyen további járványintézkedésekre lesz szükség a jövőben.

Az államfő a levélben arról is ír, mennyire fontos anyagilag is motiválni az egészségügyi dolgozókat, és így elejét venni annak, hogy a világjárvány lecsengése után külföldre távozzanak.

Strižinec elmondása szerint az aktuális járványügyi helyzet lesz a fő témája a három legfőbb közjogi méltóság – Zuzana Čaputová államfő, Boris Kollár (Sme Rodina) házelnök és Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök – keddi találkozójának is.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »