Az áldozatok megalázásával vádolják a mozihálót

Az áldozatok megalázásával vádolják a mozihálót

Csatlakoztak a Cinemark bojkottjához a 2012-es Sandy Hook-mészárlásról szóló dokumentumfilm készítői. A mozihálózat sokak haragját kivívta azzal, hogy jogi költségeket követel az aurorai ámokfutás áldozatainak családtagjaitól.

Csatlakoztak a Cinemark mozihálózat bojkottjához a Newtown című dokumentumfilm készítői – számolt be róla a Deadline. Az alkotók Sandy Hook iskolában történt, 2012-es mészárlásról forgattak filmet, és egy szintén 2012-es lövöldözés miatt fordultak szembe a Cinemarkkal.

Hírdetés

Utóbbi a tragikus aurorai mészárlás volt: július 20-án nyitott tüzet egy férfi A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film nézőire. A coloradói lövöldözésben tizenketten életüket vesztették, ötvenkilencen pedig megsérültek. A támadás a Cinemark mozijában történt, a tragédia után pedig beperelték a hálózatot, amiért nem tudott gondoskodni látogatói biztonságáról. A botrány ezután tört ki: kiderült, a Cinemark több mint 700 ezer dolláros jogi költséget követel a felperesektől. A Cinemark elleni per elbukott ugyanis, így a hálózat a jogi költségeket behajthatta az áldozatok hozzátartozóin. Ez igencsak sokakat felháborított, és #BoycottCinemark hashtag alatt kampányt indítottak a lánc ellen.

A bojkotthoz csatlakoztak most a Newtown alkotói, akik a Sandy Hook-i ámokfutást vitték filmre. A mészárlás a connecticuti Newtownban történt: a húszéves gyilkos huszonhét embert, többnyire öt-tíz éves gyerekeket ölt meg, majd magával is végzett. Kim Snyder és Maria Cuomo Cole filmjét a Cinemark száz mozijában jegyezték elő november 2-ára: a vetítések erre az egy éjszakára szóltak volna többek közt Los Angelesben, Detroitban és Ann Arborban. A Cinemark-hálón túl négyszáz mozival állapodtak meg. Előbbivel viszont felmondták az együttműködést, hivatkozva az áldozatok családtagjaival való bánásmódra. Mint közleményükben írták, ezzel fejezik ki szolidaritásukat is a közösség egészével.

A Newtown című dokumentumfilm idén készült el, kritikai fogadtatása kedvező volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »