Az albán is hivatalos nyelv lett Macedóniában

Az albán is hivatalos nyelv lett Macedóniában

A macedón parlament módosítások nélkül fogadta el a nyelvhasználatról szóló törvényt, amelyre 64 képviselő szavazott igennel, ellenszavazat és tartózkodó nem volt. Ezzel a törvénnyel az albán lett a második hivatalos nyelv Macedóniában.

Talat Xhaferi házelnök, aki az albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) párt képviselője véghezvitte tervét és elutasította módosításokra vonatkozó vitát.

Hírdetés

Xhaferi elutasította azt a 36.000 módosítási javaslatot, amelyet a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nyújtott be, ez pedig majdnem összetűzéshez vezetett Xhaferi és Nikola Gruevszki, a VMRO-DPMNE korábbi elnöke, egykori miniszterelnök között.

VMRO-DPMNE azután tett több ezer módosítási javaslatot a nyelvhasználati törvényre, miután a parlament egyszer már elfogadta azt januárban, de Gjorge Ivanov államfő megtagadta annak aláírását és visszautalta a parlamentnek, írja a Tanjug.

Gjorge Ivanov macedón elnök annak ellenére sem hajlandó aláírni az albán nyelvet is hivatalossá tevő új macedón nyelvtörvényt, hogy a parlament másodszor is elfogadta, írja az MTI. A hírügynökség emlékeztet, hogy az alkotmány szerint másodszori vétóra nincs lehetősége az államfőnek.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »