Az Alaptörvényt érvénytelennek tekinteni jogi atombomba

Az Alaptörvényt érvénytelennek tekinteni jogi atombomba

Jakab András kifejtette, hogy a jogfolytonosság megszakítása egy jogi atombomba. Létezik ilyen fegyver, de nem szabad bevetni.

Kép: MTI/Kovács Attila

Jakab András szerint jogi atombomba, ha az ellenzéki vezetők semmibe vennék az írott jogot, és erőszakba torkollhatna egy ilyen lépés.

A Telex Jakab Andrást, a Salzburgi Egyetemen oktató alkotmányjogászt kérdezte arról, hogy milyen következményekkel járhat az, amivel Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is kampányolt: hogy érvénytelennek lehet tekinteni az Alaptörvényt, és akár feles többséggel is lehetne alkotmányozni.

A hideg polgárháború felforrósításának forgatókönyve, ha az ellenzék hatalomra jutva semmisnek tekinti az Alaptörvényt” – válaszolta az alkotmányjogász arra a kérdésre, hogy mi az első gondolata arra, hogy ha meghallja azt, hogy Dobrev Klára feles többséggel akar alkotmányozni, illetve hogy Márki-Zay szerint az Alaptörvény közjogilag érvénytelen.

Hírdetés

Kifejtette, hogy a jogfolytonosság megszakítása egy jogi atombomba.

Létezik ilyen fegyver, de nem szabad bevetni.

Jakab András – origo.hu

Akik most az ellenzékből nagyon lelkesen mondogatják, hogy túl kell lépni az írott jogon, mit szólnának ahhoz, ha Orbán Viktor mondaná ugyanezt?
Vagy ha Orbánnak nem lesz kétharmada jövőre, és azt mondja, ő alkotmányoz feles többséggel?” – tette fel a költői kérdést az alkotmányjogász arra a kérdésre, hogy hogyan magyarázná el a jogban kevésbé jártas olvasóknak, hogy miért veszélyes felrúgni az írott jogot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »