Az alapiskolai beíratás második körét is meg kell tartani az ógyallai „Fesztyben“

Az alapiskolai beíratás második körét is meg kell tartani az ógyallai „Fesztyben“

A Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda eredetileg április 11-13-ra hirdette meg az alapiskolai beíratást, amit egy héttel korábban az érintett gyerkőcök  „sulihívogatójaként“ játszóházas délután előzött meg. Mivel azonban az elmúlt napokban több család „megfeledkezett“ e kötelességéről, számukra hamarosan megtartják a beíratás második fordulóját – mondta el a Ma7-ben Deme László, az intézmény igazgatója.

„Csütörtöktől szombatig összesen 31 beíratandó gyermeket vártunk, de csak a kétharmadukkal jelentek meg nálunk a szüleik, vagyis a városi romatelepen élő további 10 gyerkőc számára e hónap folyamán meg kell tartani a beíratás második körét. Az eddig beíratott 21 nebuló közül 15 ősszel megkezdheti tanulmányait az első osztályban, a 6 iskolaéretlennek bizonyult kortársuk pedig még egy évig az intézményünkhöz tartozó óvodába fog járni“ – tájékoztatott a „Feszty“ direktora.

Hozzátette: a jelenlegi félszáz elsősükkel három osztály működik, a 2024/25-ös tanévben pedig két első osztályt szeretnének nyitni.

Hírdetés

„Ez majd attól is függ, hogy a jelenlegi elsősök közül hánynak kell osztályt ismételnie. Erről azonban még korai lenne beszélni“ – szögezte le.

Azt is megemlítette, hogy a helyi kicsiken kívül szinte minden tanévben, más településekről is érkeznek hozzájuk elsősök: „Mivel a szüleik nem mindegyik martosi gyermeket akarják vallásos légkörben, az ottani Református Alapiskolában neveltetni, időről időre akadnak martosi tanulóink is. Többen szoktak jönni hozzánk a magyar alapiskolával nem rendelkező Bajcsról és a Bajcshoz közeli tanyákról: Elletőről, Farkasdról, Harasztról és más községekből is“.

Kérdésemre, hogy a beíratások kapcsán mennyire érzik annak az előnyét, hogy a „Fesztyhez“ saját óvoda is tartozik, így válaszolt: „Azt tapasztaljuk, hogy az óvodánkba járó magyar gyerekek szinte mindegyikét a mi iskolánkba íratják be a törvényes képviselőik. Kivételt képeznek azok a szlovák anyanyelvű kicsik, akiket a szüleik azért adnak be magyar oviba, hogy megtanuljanak magyarul, majd az alapiskolai tanulmányaikat szlovák intézményben folytatják“.

Arról még nincs tudomása, hogy e napokban az óvodával nem rendelkező, helyi Konkoly-Thege téri szlovák alapiskolába hány gyermeket írattak be, csak arról értesült, hogy az érintett ógyallai korosztályba összesen 48 magyar és szlovák lurkó tartozik. Persze, azt az intézményt szintén választhatják más községekben élők is…     


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »