Az Al-Kaidával szövetkezve vonul be a török hadsereg Idlebbe

Az Al-Kaidával szövetkezve vonul be a török hadsereg Idlebbe

A török hadsereg konvoja  Idleb tartományban ismét átlépte a török-szír határt. Az Al-Kaida szíriai ágaként ismert Nuszra Front terrorszervezet ellenőrzi a határmenti térsége, ami biztosította a török hadsereg konvoját, hogy eljusson a Szíriai Arab Hadsereg front vonaláig.

Erdogan vezette Törökország a szíriai konfliktus kitörése óta  együttmüködött az Iszlám Állammal és az Al-Kiadával. Több iszlamista szervezetnek köztük a palesztin gyerek gyilkos Harakat Nur Al-Din Al-Zinki terrorszervezetnek külön kiképző táborokat létesített a saját területén.

Törökország neo-oszmán politikája mindig is területi igényt tartott fenn a környező országokkal szemben így Szíriából is újabb területet akar kihasítani. Az első világháború után Törökországnak ítélték Szíria északi főként keresztények lakta tartományait.

Majd 1923-ban a franciák átadták a törököknek Iskanderun (Hatay) tartományt ahol Anthiókia városa is található. A keleti kereszténység egyik legfontosabb városában székelt öt keleti keresztény egyház. Miután a törökök megszállták a tartományt a pátriárkák Damaszkuszba és Beirútba tették át a székhelyüket.

Hírdetés

A török hadsereg megsértve Szíria szuverenitását a szír iszlamistákkal szövetkezve két területet is megszállás alatt tarto Aleppo és Idleb tartományokban. Két hete újabb offenzívát indídottak Afrin járás ellen, hogy kizavarják a kurd erőket, és helyettük Ankarához hű iszlamista csoportoknak adják át a térség kormányzását.

Észak-nyugat Szíria haditérképe: Piros: Szíriai Arab Hadsereg, Sárga: YPG, SDF Kurdok, Sötétzöld: Al-Kaida Nuszra Front, Világoszöld: Nyugat által támogatott iszlamista csoportok, Türkiszzöld: Török hadsereg és a vele szövetséges iszlamista csoportok (fekete nyilakkal jelezve)

Pár nappal korábban a török hadsereg is konvojokat küldött az iszlamisták által megszállt Idleb tartományba, hogy fegyverekkel lássa el a Szíriai Arab Hadsereg ellen harcoló terroristákat. Akkor a  szír tüzérség csapást mért a török erőkre akik  három katonájukat vesztették el az incidensben.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »