Az ajtónkon kopogtat a sci-fi

Az ajtónkon kopogtat a sci-fi

Van, ahova már be is toppant.

A technológia egyre nagyobb szerepet játszik az élet minden területén, az online szféra térhódítása pedig új kapukat nyit, olyan lehetőségeket, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak.
 

Az információhoz, termékekhez, szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyre inkább lakhelyfüggetlen lesz. Csupán három dolog szükséges: internet-hozzáférés, egy internetképes eszköz és technikai ismeretek.

Az EU-ban rendkívül magas az internetlefedettség, az okostelefonok, számítógépek, tabletek választéka óriási, és kezelésük egyre felhasználóbarátabb. Így az online szféra egyre elérhetőbb mindenkiszámára. A technológiai fejlődés azonban ennél isszéleskörűbb. Olyan ágazatokat forradalmasít, mint az egészségügy, a közlekedés, tudományos kutatás, államigazgatás – mindez csupán néhány példa, mely területeket alakít át gyökeresen a technológia akár már az elkövetkező pár évtizedben.
 

De honnan jönnek a meghatározó ötletek és találmányok? Az Egyesült Államok kimagasló szerepet tölt be az online innováció terén, a Szilikon-völgyből származik számos olyan internetes platform, mely már életünk szervesrészévé vált. Mindemellett talán a gyógyászat az egyik kimagasló ágazat, ahol a legnagyobb változások jöhetnek.

Az „okoskórházak” és a tele-gyógyászat fokozatosan teret hódít a fejlett országokban, robotok fogják műteni az embereket,

Hírdetés

és a 3D-s nyomtatás is az innováció kiemelkedő területe marad. 

Az USA mellett Európa is folyamatosan bizonyítja versenyképességét. A nyugat-európai nagyhatalmak mellett a skandináv és a balti államok is rohamléptekkel haladnak az innováció és a modernizálás terén. Ma Észtországot tartják az egyetlen olyan országnak a világon, ahol a közszféra szolgáltatásai online felületen 24 órában, a hét minden napján elérhetőek.

Csak a házasságkötés és a válás nem online, és persze az ingatlanügyek; ezeken kívül, minden hivatali ügy elintézhető az interneten. 

A futurisztikus jövőképek ennél is sokkal merészebbek, beleértve az okosvárosok tökéletesítését vagy a repülő autók mindennaposítását. És ezzel párhuzamosan az elvárások is egyre növekedni fognak.

Hogy honnan jönnek majd a világot tovább átformáló újítások? Csakis olyan országokból, ahol a kutatás, a fejlesztés és az innováció kimagasló figyelmet kap, pénzt és emberi erőforrásokat nem kímélve. Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa mellett a Távol-Kelet is egyre versenyképesebb, a kérdés, hogy mely országok tudnak a nyomukba eredni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »