Az Airbnb törli a Ciszjordániában lévő izraeli telepek ajánlatait a jegyzékéből

Az Airbnb törli a Ciszjordániában lévő izraeli telepek ajánlatait a jegyzékéből

Az Airbnb online szálláshely bérlő és kiadó cég bejelentette, hogy eltávolítja listájáról a Ciszjordániában  található izraeli telepek ajánlatait.

A vállalat sajtóközleménye azt állítja, hogy irányelvei felülvizsgálatának végeztével, és a különböző hatóságokkal folytatott konzultációt követően a vállalat úgy döntött, hogy nagyjából 200 tétel le fog kerülni a listájukról.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy törölni kell a megszállt Ciszjordániában lévő izraeli telepek jegyzékét, amely az izraeliek és a palesztinok közötti vita középpontjában áll,”

– nyilatkozta az Airbnb.

A nyilatkozat nem határozta meg, hogy a döntés mikor lép életbe, és az Izrael által megszállt kelet-jeruzsálemi izraeli otthonok is lekerülnek-e az Airbnb listájáról.

Az efrati helyi tanács elnöke, Oded Revivi elítélte az Airbnb döntését.

“Csalódás látni, hogy az oldal megadta magát a rendkívüli nyomásnak, ezáltal károsítva létének lényegét és egyediségét,” – mondta Revivi.

Járiv Levin turizmus miniszter az Airbnb döntését diszkriminatívnak nevezte.

Levin irodája szerint a miniszter “azonnali intézkedéseket szorgalmazott a vállalat tevékenységeinek korlátozására az egész országban.”

Hírdetés

Továbbá utasította minisztériumát “egy külön program megvalósítására, mely bátorítaná a turizmust és a nyaralás céljára szánt apartmanok kiadását Júdea és Szamária-szerte.”

A Peace Now baloldali civil szervezet azonban örvendetesnek tartotta az Airbnb döntését, hogy a zöld vonalon túli izraeli ajánlatokat leveszi a listájáról.

“Még ha Netanjahu és Bennett számára láthatatlan is a Zöld Vonal, a világ többi része különbséget tesz a szuverén Izrael és a megszállt területek között,”

– nyilatkozta a szervezet.

“A nemzetközi vállalatok érdekeltek az üzlet kötésben Izrael Állammal, de nem hajlandóak elfogadni a palesztinok millióinak katonai ellenőrzését. Ha a kormány valóban el akarja pusztítani a BDS-t – akkor vessen véget a megszállásnak,” – zárja a csoport nyilatkozata.

Szintén ünnepelte a döntést a Human Rights Watch

“Az Airbnb azon döntése, hogy kihúzza listájáról az izraeli telepeket, nagy jelentőségű elismerése annak, hogy az ilyen listák összeférhetetlenek az emberi jogi felelősséggel,”

– nyilatkozta a HRW.

“A Human Rights Watch már két éve folytat megbeszéléseket az Airbnb-vel a ciszjordániai telepek bérleményeinek közvetítéséről, amelyek illegálisak a nemzetközi humanitárius jog szerint, ezekre a területekre palesztin személyazonosító igazolvánnyal rendelkezők nem léphetnek be, és holnap erről egy jelentést is fogunk közölni. Sürgetjük a többi vállalatot, hogy kövesse ezt a lépést.”

A jelentés “Szoba reggelivel az ellopott földön: Idegenforgalmi bérleti hirdetések a ciszjordániai telepeken” címen holnap reggel kerül bemutatásra Jeruzsálemben.

Újkelet.live nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »