Az ágyneműhuzatot ilyen gyakran kell cserélni

Az ágyneműhuzatot ilyen gyakran kell cserélni

Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük. Miközben az ágyunkban fekszünk, bőrünkről faggyú, elhalt hámsejtek, valamint piszok kerül az ágyneműre, ezek mennyisége pedig idővel csak egyre inkább felhalmozódik. Lássuk, miért kockázatos, ha sokáig nem teszünk a probléma ellen semmit.

A túl ritkán mosott ágyneműhuzatoktól arcunkon és testünk egyéb területein is pattanások alakulhatnak ki, mivel a textilen lévő szennyeződések a pórusokba kerülve eltömíthetik azokat – írja a brightside.me. A párnahuzatokat érdemes két-három nap után lecserélni, különösen akkor, ha valakinek érzékeny vagy aknéra hajlamos a bőre – írja a Házipatika.com.

Ha reggelente tüsszögve és viszkető szemekkel ébredünk, akkor könnyen lehet, hogy az ágyneműhuzatban megtelepedett háziporatkák váltottak ki allergiás reakciót. Ezek elpusztítására akkor van a legnagyobb esély, ha a huzatokat a lehető legmagasabb hőmérsékleten mossuk – figyelembe véve természetesen, hogy az anyaguk mit enged meg ez ügyben.

Hírdetés

Aki macskával, kutyával alszik, illetve felengedi kedvencét az ágyba, annak különösen fontos, hogy gyakran mossa ki az ágyneműhuzatot, hiszen az állatok szőréről számos kórokozó kerülhet rá. Amennyiben pedig alvás közben megizzadunk, úgy a párnahuzatba jutó nedvesség szintén ideális környezetet biztosít egyes gombafajtáknak. Ezek a fejbőrre kerülve viszketést, illetve foltokban hajhullást okozhat. Mindazonáltal bárhol a bőrünkön kialakulhat gombásodás a nem megfelelően, illetve nem elég gyakran tisztított ágyneműhuzattól.

A kötőhártya-gyulladás – amennyiben fertőzés okozza – erősen fertőző lehet, így a probléma fellépése esetén biztosak lehetünk benne, hogy a párnahuzat is hemzseg a kórokozóktól. Ilyen esetekben mindenképpen mossuk ki nagyon alaposan, a lehető legmagasabb hőmérsékleten az ágyneműhuzatot. Ezáltal megelőzhetjük a fertőzés visszatérését.

Általános szabályként elmondható, hogy a párnahuzatokat két-három naponta érdemes kimosni. A takarók huzatait és a lepedőket pedig minimum hetente cseréljük le frissre.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »