Az afrikai evangelizáció irányvonalai: a Kampalai dokumentum

Az afrikai evangelizáció irányvonalai: a Kampalai dokumentum

Január 28-án az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma (SECAM) kiadta a Kampalai dokumentumot, mely az afrikai egyház püspökeinek tapasztalatait foglalja össze a 2019 nyarán tartott 18. plenáris ülésen elhangzottak alapján.

A 2019-es plenáris ülésen a SECAM megalakulásának 50. évfordulójáról is megemlékeztek. A II. vatikáni zsinat óta tervezett testület hivatalos megalakulására VI. Pál pápa 1969-es kampalai (Uganda) apostoli útja alkalmából került sor – ekkor látogatott először pápa Afrikába a modern korban.

A SECAM alelnöke, Sithembele Anton Sipuka umtatai püspök videokonferencián mutatta be a 100 oldalas dokumentumot, Pretoriából, a Dél-afrikai Köztársaság fővárosából bejelentkezve.

A Kampalai dokumentum a 18. plenáris ülés témáját dolgozza fel: „Hogy megismerjék Krisztust és bőségben éljenek”, valamint összefoglalja az afrikai püspökök felszólalásait. Az esemény 2019. június 19-től július 29-ig tartott, Ugandában, a kampalai Munyonyo Speke Resortban. Az évforduló idején tartott ülésen a SECAM tagjai, a nyolc régióból érkezett afrikai püspökök kiemelték, az Egyház – mint Isten családjának – küldetése Afrikában elvinni az emberekhez a keresztény hit reményét, és azon munkálkodni, hogy a kontinensen élők megtapasztalják Isten országának örömét.

A dokumentum három fő részből áll. Az első az Egyház afrikai missziójának történetéről szól, Krisztus idejétől kezdve a patrisztikus koron át egészen 1969 júliusáig, amikor VI. Pál pápa ellátogatott a kontinensre és áldását adta a SECAM létrejöttére. A püspökök felidézték az 1970 óta tartott ülések határozatait és kiértékelték a SECAM elmúlt ötven évben elért eredményeit.

A jelentősebb vívmányok között említendők: az evangelizáció egyházi munkásainak képzése; világiak formációja; a Katolikus Egyház együttműködése más egyházakkal és nem keresztény vallásokkal; a keresztény házasságok és a családi élet kérdése; bibliaapostolkodás és a bibliaoktatási központ (Biblical Centre for Africa and Madagascar, BICAM) megalapítása; modern eszközök igénybevétele az evangelizálás érdekében; az evangelizáció szükségessége; az Egyház szerepe az igazság, a béke és a megbékélés előmozdításában.

Hírdetés

A második rész arról szól, hogy az Egyház Afrikában ma miként növekedhet tovább, hogy találkozzon és megismerkedjen Jézus Krisztussal; olyan keresztény életet éljen, amely valódi tanúságtétellé válik; s az Egyház „Isten családjának” ekkleziológiai modellje szerint működjön.

A dokumentum harmadik része egy követendő utat javasol, kiemelve annak szükségességét, hogy új módszereket találjanak az evangélium hirdetésére, melyek megváltoztatják a globalizáció negatív következményeivel és az oktatás problémájával szembenéző afrikai kontinenst. „A keresztre feszített és feltámadt Krisztus evangéliuma a mi erőnk – fogalmazza meg a dokumentum. – Krisztus a mentalitásunk megváltoztatására hív, hogy új pasztorációs kihívásokat vállaljunk és újragondoljuk formációnkat, új módszert találva az evangélium hirdetésére.”

„Arra kérjük Isten népét, tekintsenek kairoszként a SECAM jubileumára a Krisztusban való új életért. Fogadjátok e dokumentumot mint pasztorációs eszközt a Krisztus példája nyomán folytatott új missziós küldetéshez.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Secam.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »